Hemimammas kamp – Klassklyftor är fett fel!

angel_lovesGOD AFTON!! I bloggen så skriver jag om många ämnen och protesterar kring de flesta. Barnen, välfärden och rätten till ett friskt och värdigt liv är kärnan.

Oftast har det jag skriver något av dessa ämnen i sitt centrum.

Nu i dagarna så har jag via engagerade vänner på Facebook fått mig några länkar till livs som gör att jag får anledning att återvända till ett av mina favorithatämnen, nämligen fettskräcken och den stora bluffen.

Sedan tidigare har jag skrivit om  “Den Hemligen kocken – Det okända fusket med maten på din tallrik”  och “MATREVOLUTIONEN”, böcker som väckte mig ur min förvillelse och fick mig att börja läsa på om fett.

Jag och min familj undviker margarin och andra matvaror med härdat fett. Finns inte på världskartan att jag låter mina barn äta det efter vad jag har insett och numera försöker jag att få andra att förstå.

”Let thyne food be thyne medicine”  Hippocrates

Ett led i att bekämpa sjukdomar är naturligtvis att ha en god grundhälsa, som byggs med bra mat och motion.

På den punkten är nog de flesta överens. Däremot skiljer det sig väldigt vad man anser vara bra mat och bra motion numera. Socialstyrelsens rekommendationer för hälsa med 8 skivor bröd är lika förlegad som sina rekommendationer gällande Borreliabehandling, och många har insett att de inte är en auktoritet längre och svenska folket börjar bli så modiga, autodidakta och autonoma att de söker andra vägar för information, än de av staten godkända.

Den viktigaste effekten av detta är att kunskapen och insikten om hur dagens skräpmat påverkar oss blir alltmer spridd, i alla fall i den rika medelklassen som har råd med datorer, den känslomässiga orken att inte bara spela spel, (och som historiskt alltid varit bättre utbildade i genomsnitt) utan använder datorn som utbildningsverktyg.

Men tyvärr så är det bara de som har det gott ställt eller som offrar något annat som har råd att äta sig hälsosamma.

Och mat, som allt annat, är en kunskapsfråga. Vad är nyttigt eller inte? Vad är besprutat? Vad är genmanipulerat? Vilket kött är vilken art eller är fullpumpat med antibiotika som de utfodras med rutinmässigt? Osv…

Fattiga i alla tider (ja eller i alla fall drygt hundra år) har fått leva och överleva på potatis. Hade man planerat väl och inte drabbades av missväxt så fick man smör till… Idag består den fattiges mat också av potatis, fast friterad i olja.

Idag visar alltmer forskning att fetmaepidemin som plågar västvärlden INTE beror på fetter i maten utan på kolhydrater i mer eller mindre raffinerad form. Så pommes frites är farligare än oljan den friteras i.

mcdeath

Men det är bara vi som tänker kritiskt och läser in oss, som får kunskapen om hur vi ska kunna äta oss friska.

Något som tyvärr motverkas i skolorna. Där får man fortfarande lättmjölk och pasta och vitt bröd. Och margarin till brödet.

Häromdagen berättade min mellandotter att man fick välja mellan FLORA eller BECEL i skolan, inte smör.

Det föranleder mig, att som förälder, gå och ta rektorn i örat och tvinga honom att göra det hans elever får göra, nämligen läsa på och lära sig något. För annars är allt jag gör som ansvarstagande förälder, helt bortkastat om det får fortsätta.

Den första artikeln som han ska läsa:

Forskaren: Becel är farligt för ditt hjärta

”Livsmedelsverket vill att vi ska byta ut smör mot lättmargarin. Men verket får mothugg från flera forskare.

– Jag avråder från att äta Becel. Det innehåller alldeles för mycket omega-6 som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Göran Petersson vid Chalmers som forskat kring livsmedelsfrågor i över tio år.

Han tycker att verket bygger sina rekommendationer på en ovetenskaplig fettskräck och att det är socker och inte fett som ligger bakom diabetes och övervikt.

Han anser att de fleromättade oljorna ger upphov till biokemiska skador, inflammationer och åderförkalkning.

Birgitta Strandvik, professor emerita i barn- och ungdomsmedicin och forskare vid Karolinska institutet, ser också ett samband mellan ohälsa och omega-6.

– Parallellt med ökningen av fetma, diabetes, allergi och cancer finns en stark ökning av omega-6-intag.”

BOJKOTTA BECEL

Nästa artikel som får mig att må direkt ILLA:

Så snuskig är fettfabriken

Det handlar om hur BECEL och andra margariner tillverkas:

”Den kemiska processen kallas omestring.

– Det innebär en förändring av positionerna av fettsyror i fettet och det kan eventuellt medföra hälsoproblem. Det här är en onaturlig förändring av fetterna vi använder. Frågan är om det får några konsekvenser, säger Göran Petersson.”

sagorsmargarinochsmor

Tack och lov börjar allt fler läkare och forskare säga ifrån och för var dag som går så kommer nya varningar att lightkosten är helt förkastlig och att fettsnål mat är en hälsorisk.

Kostdoktorn berättade om en svensk rapport och en internationell studie nyligen.

Här är Dr Anders Tengblads rapport:

Mer fett och grönsaker skyddar hjärtat

Nu går dessutom en av USA’s kändaste hjärtkirurger ut och säger ifrån:

World Renown Heart Surgeon Speaks Out On What Really Causes Heart Disease

svensk översättning

Ytterligare studie:

Omega-6 Fats in Processed and Deep Fried Foods Can Massively Increase Your Heart Disease Risk

Öppna en ask margarin och lämna den öppen på en skuggad plats tex ditt garage. Inom några dagar kommer du att upptäcka några saker.

INGA FLUGOR – inte ens de förhatliga frukt/bananflugorna vill vara i närheten av det.

Varken fåglar, gnagare, insekter eller mögel rör det. De vet att margarin inte är mat. Endast vi människor är dumma nog att äta margarin. Det ruttnar inte och luktar inte annorlunda och ingenting vill växa i det. Inte ens de små små micro-organismerna finner det värdigt att växa i.

Varför? Eftersom det är i stort sett plast, små kulor som slås ihop… (margarin är grekiska för pärlor) Margarin är bara en molekyl ifrån att vara PLAST och det delar 27 ingredienser med FÄRG

Skulle du smälta dina tupperwareskålar och bre det på mackan?

Läs mer här om HÄRDAT (hydrogenerat) FETT  (läskigt)

http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/03nr2/03-2art7.htm

Utbildningsfolder om margarintillverkning

Utbildningsfolder om margarin för skolan

Så skicka smöret, och om du inte gjort det redan – gå och släng Margarinet

Namninsamling för att få naturligare mat i skolan

http://www.kostdoktorn.se/barn-som-dricker-lattmjolk-blir-tjockare-igen/

GOD AFTON!!

Annonser

30 thoughts on “Hemimammas kamp – Klassklyftor är fett fel!

 1. mariadesuede skriver:

  Jag köper endast BEURRE DE NORMANDIEdf, dvs smör…

 2. morsanssvammel skriver:

  Viktig kunskap om matfettl
  Och visst håller jag med Dig. Det är i dag en klassfråga att få äta häslosam mat, eftersom de ekologiska produkterna är mycket dyrare. Jag läste för något år sedan att, om man skulle äta BARA ekologisk och nyttig mat, skulle matkostnaderna bli ca 4.000kr per person och månad. Det blir 16.000kr/mån för en 2-barnsfamilj med två tonåringar, bara för maten.

  Kram!
  /Morsan

 3. kickie skriver:

  Att allt fler läkare o andra sakkunniga betydligt mer har kommit till insikt är bra, men LV stampar tyvärr fortf på samma fläck. Det blev ett ramaskri när det framkom att det smugit sig in hästkött i tex lasagnen. Enligt LV ska det stå på vad varan innehåller o det är i o för sig bra, för då ser man vad skit somliga produkter har. Men vad dem inte nämner är hur farligt mkt av detta är. Jo du Hemmi, det gäller o inte bli så orkeslös så man riskerar hamna på ngt hem o bli vanvårdad, för då dör jag hellre än tvingas bli i stoppad sånt jag inte vill ha. El också ska jag bli så sjuk o borta så jag inte vet vad det är för ngt. Får hoppas LV o andra som inte fattar vaknar till liv o helst så snabbt som möjligt.
  Go helg till dig o fam!

 4. Grevinnan Blåst skriver:

  Riktigt äkta svenskt smör ska det vara. Inga andra konstigheter. 😉
  Grevinnan BlåstKramar : *Phuuuiii, pust pust* 😆

 5. kao skriver:

  Ska läsa inlägget sen, men medan jag kommer ihåg det: Kolla Tv-programmet Dr.Phil på 7:an om borreliaskadade från torsd.14/3 eller om det var onsdag 13/3.

  Kram
  Kao

 6. kao skriver:

  Att det finns små, små plastkulor i lättmargarin stod klart redan för 20-30 år sen i uppmärksammade debattartiklar av forskare då. Skandal! Men, som med så mycket annat, fortsatte det sedan som förr…

  Kram
  Kao

 7. MICAELA skriver:

  Äkta smör ja, helt rätt.

  Skrämmande hur mycket skit rent ut sagt det finns i affärerna nu. Om man bara så tänker efter och äter så rent som möjligt, utan tillsatser, e-ämnen och socker i maten så tror jag att de flesta skulle må mycket bättre.

  Kramis ❤

 8. Svante Svensson skriver:

  Alldeles för tidigt men Glad Påsk.

  Svante

 9. kao skriver:

  Jag ser ‘påskkärringen’ lite då och då i mina kvarter 😀

  Kram

 10. HEMIMAMMA skriver:

  Jaså bor Claire Wikholm där i närheten? =0)

 11. […] naturliga maten bör vara den vägen som alla hälsoförespråkare/läkare rek. för att hålla oss friska […]

 12. […] naturliga maten bör vara den vägen som alla hälsoförespråkare/läkare rek. för att hålla oss friska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s