HEMIMAMMAS TANKAR – Till en blogg jag är på vandring – dit där sagor aldrig dör! Matverket/söt av socker – fet av fett!

GOD AFTON!! Ibland är jag arg på eget bevåg och påpekar fel och orättvisor jag själv finner i tillvaron…

Men ibland händer det att jag hittar saker hos mina bloggrannar som jag vill lyfta fram, och denna gång strosade jag intet ont anande – eller JO, jag vet ju att man ska hålla i sig, när man går på visit hos Johanna Lanner (om LCHF)

Jag minns Astrid Lindgrens saga ”Pomperipossa från Monismanien”  som avsatte sossarna valet -76

LÄS DEN SAGAN HÄR

Jag är ju som sagt lite småsvag för sagor och Johanna skriver strålande sagor, så välkommen till (med Johannas tillstånd):

Matvärket i Matien eller…..om de man vet inte är sant, vad gör man då? fredagens inlägg Kostrådgivarna

Posted on maj 5, 2012,

Vid heliga guds moder..nu var det väl ändå dags för en liten Lannersk saga igen. Sitter på uteplatsen, havet glimmar där långt borta, fåglarna kvittar som tokar i trollskogen intill, kaffet kallnar i koppen. Konstigt nog är det tungt med inspirationen men kanske är det så att våren pockar på vår uppmärksamhet att bara leva, vara och njuta. Har precis läst igenom ett arbete om Folkhälsan och maten. Ja och precis som alltid när jag läser om forskningsfusk, märkliga kostrekommendationer, fetma, sjukdomar och oviljan att lyssna..börjar det klia.

”I landet Matien var det gott om mat av alla de sorter. Det var ett härligt överflöd och alla njöt och drack allt vad de orkade. Människorna som bodde i Matien kallades för Matvraken. De var liksom hungriga jämt på allt alltid.  I landet fanns många olika verk som bestämde en massa olika saker. I Matien fanns såklart även ett verk som kontrollerade och bestämde vad som var bra, nyttigt och ätbart som hette Matvärket.

Men på Matvärket var man bekymrade, Matvraken blev allt fetare och sjukare. Trots all pedagogik och bra verktyg och tydlighet hjälpte inte Matvärkets hårda arbete. Människorna på Matvärket var sura.” Varför kunde Matvraken inte göra som de blev tillsagda, hur svårt kunde det vara egentligen? lata och slöa var minsann var de var”

Matvärkets modell var så enkel att minsta lilla barn kunde förstå. Aldrig tidigare hade någon pedagogisk modell fått ett bättre genomslag. Tallriksmodellen kände alla till men ändå blev folk bara tjockare och tjockare. Matvärket hade också genomfört en otroligt lyckad märkning av livsmedel. Den lilla sockerbiten på paketet visade precis vad Matvraket skulle lägga i sin kundvagn när de gick och handlade. Men ändå likt förbannat gick folk upp kilo för kilo.

Matvärket tallriksmodell med halva tallriken med socker, en del kött och grönsaker och ett uns med fett var ju bara så tydlig.

Men så plötsligt började de sticka upp Fettknopparna, de som ifrågasatte Matvärkets kampanj ” Söt av socker och Fet av fett- att bli smal och frisk är lätt som en sockrad plätt”

Irriterande var de fettknopparna där de ifrågasatte allt det där som alla vet. De tjuriga Fettknopparna krävde att veta varifrån Matvärket hade fått reda på att socker var bra och fett var farligt. Matvärket tyckte det var obeskrivligt fräckt och ja nästan korkat att ifrågasätta sådant som alla bara visste. Det var nästan lika dumt som att fråga om gräset var grönt, himmelen blå eller om is verkligen var kallt. Ja på Matvärket suckade man och fnyste åt de korkade Fettknopparna.

Trots att det var väldigt modernt i Matien att vara smal blev matvraken inte mindre utan snarare var utvecklingen den motsatta. Matvrakens förtvivlande önskan om att ha en slimmad kropp tog sig allt märkligare uttryck. Istället för mat skulle matvraken dricka pulver för att bli smala, äta piller eller träna som besatta. Verket för träning la sig i; Träningsvärket. Matvraken var feta för de var slöa, lata och inte motionerade tillräckligt.Basta!!

Fettknopparna var lyckliga de hade funnit en annan väg. De ville så gärna att andra skulle lyssna. Tänk så glada de skulle bli när de förstod att man inte alls måste vara skrikande hungrig eller söndertränad för att hålla sig smal och frisk. Det måste väl ändå vara en nyhet som skulle tas emot med jubel och applåder.

Men ack vad förvånade de blev. Människorna i Matien ville visst inte alls må bra. De blev sura, arga och griniga när Fettknopparna försökte berätta att det var sockret som gjorde dem feta och sjuka.

För så kunde det inte vara. Så hade de alltid ätit och hur i hela fridens namn skulle en myndighet kunna ha fel. Man fick faktiskt inte sälja mat i Matien som skulle kunna vara farlig… ja men för hur skulle de se ut?

Men så plötsligt en dag började smöret i affärerna sina, någonting hade hänt. Smygfettknoppar blinkade i samförstånd åt varandra när det sträckte sig efter gräddpaketen i affärernas kyldiskar runt om i landet.

Bollen var i rullning… Matvärket var förbluffade. Hur kunde så många gå emot de man faktiskt vet. Hur vågade de? Hur vågade de riskera sin hälsa? Förstod de inte att de skulle dö i förtid?

De glada Fettknopparna var så otäckt obekymmrade. De svarade sorglöst att de inte visste hur man skulle kunna må så bra samtidigt som man gick mot en för tidig död.

Och någonstans började någon på Matvärket fundera.. ja bara i smyg såklart.. inget som han tog upp vid fikabordet för det skulle så klart sabba stämningen totalt. Kunde det vara så att det man visste, visste man kanske inte alls?

Men vad gör man då när det man vet, inte alls är sant?”

Må väl alla! Ta vara på den underbara tid som ligger framför oss 🙂

————————————————————————————————-
.

Jag prenumererar på en historietidning, VÄRLDENS HISTORIA och där finner man intressanta saker.

Bland annat denna artikel om att forntidens folk inte drabbades av cancer:

”Cancer fanns i princip inte under forntiden. Det konstaterar en grupp forskare efter att ha undersökt gamla medicinska texter och hundratals mumier från Egypten och Sydamerika.

Slutsatsen är att cancer inte är någon naturligt förekommande sjukdom utan beror på föroreningar och den moderna livsstilen. Undersökningen visar bl a att antalet cancerfall ökade vid industrialiseringens början på 1700-talet.

”I västvärlden överträffas cancer endast av hjärt-kärlsjukdomar som dödsorsak, men under forntiden var sjukdomen extremt sällsynt”, säger Rosalie David, biomedicinsk egyptolog. Hon är övertygad om att cancer är en sjukdom som provocerats fram av föroreningar och förändringar i livsstil och matvanor.

Av de flera hundra mumierna visade bara en enda tecken på cancer, trots att sjuk­domen i dag ligger bakom nästan vart tredje dödsfall i västvärlden. Den nya forskningen kan förhoppningsvis kasta nytt ljus över cancerns ursprung och leda till nya behandlingsformer.”

Logiskt. Man åt inte malet vetemjöl och gluten på samma sätt som moderna människor. Idag vet man att kroppen får slita hund och ägna en stor del av sina krafter åt att kontinuerligt reparera de skador som glutenet orsakar i tarmen och på så sätt drar ner immunförsvaret

Vi som lider av några sjukdomar som påverkar immunförsvaret, tex Borrelia vet att när man slutar äta vetemjöl så mår man genast bättre. Även tex ledbesvär minskar när man låter bli vete och andra glutenkällor.

I det nyaste numret 8 -12 finns en nyhetsnotis:

EGYPTEN Forskare har hittat spår av prostatacancer hos en ca. 2.300 år gammal egyptisk mumie. Upptäckten är intressant, eftersom det visar att cancer kan vara genetiskt betingad och inte alltid beror på yttre påverkan. ”Föroreningar och färdigmat fanns inte under antiken, och vi får därför förmoda att sjukdomen inte nödvändigtvis hänger samman med moderna, industriella faktorer”,Professor vid America University, i Kairo. Den undersökta mumien är det äldsta kända fallet av prostatacancer i Egypten. I världen i stort överträffas fyndet av mumien endast av en 2.700 år gammal mumie av en skytisk kung som hittats i Ryssland.

NEJ MEN EGYPTEN VAR HELA MEDELHAVETS KORN OCH VETEBOD. Att vete och andra spannmål är kolhydratrika hjälper också till eftersom vi idag vet att socker GÖDER cancer. Socker är kolhydrater i sin rena form. Alla kolhydrater omvandlar kroppen till lättlösligt socker (som dessutom, vid överskott omvandlas till fett för lagring)

Så de miljömässiga faktorerna för att skaffa sig cancer har funnits så länge som människan odlat spannmål, och således också i Egypten.

www.braattveta.info/cancer.htm

mariannslchf.se/socker-och-starkelse-goder-cancer-enligt-vetenskapens-varld/

kostdoktorn.se/om-socker-och-cancer-i-vetenskapens-varld/

blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/lchf_och_cancer

Så 6-8 skivor bröd gör dig bara sjukare… på fler sätt.

Och BOTEN mot Cancer?, det ska vi inte ens tala om…

Men det blir ett annat inlägg.

GOD AFTON!!

Annonser

9 thoughts on “HEMIMAMMAS TANKAR – Till en blogg jag är på vandring – dit där sagor aldrig dör! Matverket/söt av socker – fet av fett!

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Prova själv att låta bli att äta bröd och mjöl en vecka så ska du får se på grejer!!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag blir inte förvånad. Då kommer vi att få se ett uppsving i de co-infektioner som är förknippade med just Brun hundfästing…

   Bartonella och Erlichia främst…

   Hemikram ♥

 2. Gillar inte bröd så värst, det äter jag lite av.

  Maten är konstlad, vår grabb är från början uppväxt på hel- och halvfabrikat, så han uppskattar inte min mat så mycket. Inte undra på att det fattas saker där kan man säga, tragiskt och skrämmande.

  BS Visst är det tragiskt att vi är snuvade på så många trygghetsfaktorer från samhället ?

  Kramar ♥

  • HEMIMAMMA skriver:

   Låt bli det helt och även pasta och allt annat som gluten kan finnas i så mår du bättre…

   Ja alla barn som växer upp på skit förlorar viktiga delar i en god framtid och hälsa.

   Och tyvärr mer än annat så tillför den sortens mat E 621 dvs Glutamat, som är rena rävgiftet.

   Hemikramar ♥

 3. Anonym skriver:

  Det spelar in gen roll om man äter enligt LCHF. Så länge man inte rör på sej kommer den dieten inte att vara bra i.a.f. Och då beror det på det evinnerliga stillasittandet.

  Min dotter äter lite makaroner innan hon tränar på gym. Det behövs för att hon ska orka träna. Men sen äter hon helt enligt LCHF.

  Jag älskar potatis, men tar numera bara en halv sån. Annars LCHF. Kan inte röra mej så mycket som är önskvärt, pga sjukdom. Men jag gör vad jag kan. Än har det inte gett resultat (har gått upp ca 7 kg sen jag opererade knäet och inte kan röra mej som förr. Men nu är det vår och jag kan faktiskt cykla och det gör jag så fort jag kan. och hemma har jag en del bra träningsredskap. Träningen kör jag när jag mår bra, annars blir det tyvärr inte av.
  Tack för ett bra och intressant inlägg.
  Kramar
  Kao

  • HEMIMAMMA skriver:

   Vi är inte överens om det. Jag har läst på lika mycket om det som allt annat jag vill veta mer om (tex Borrelia) och jag har sett tillräckliga studier och bevis och är tillräckligt kunnig i biologiska processer för att förstå hur LCHF fungerar och hur skadlig Gluten är och jag baserar det också på hela min familjs erfarenheter och behandlingsmetoder som är föreskrivna av läkare.

   Hon skulle orka lika mycket om hon åt ordentligt med fett och hon skulle slippa de skador som gluten orsakar på tarmen.

   Men var och en väljer själv väg i livet, jag känner bara att jag vill informera om allt jag fått veta och förstått under vår resa.

   Hemikramar ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s