HEMIMAMMAS SORG – ATT FÖR*DÖD*MJUKAS AV MYNDIGHETER – öppet brev till Våra myndigheter.

EFTERMIDDAG…. I några dagar så har Jimmy Fredrikssons och hans familjs öde oroat mina sinnen… =0(

Tusentals människor sluter upp i de sociala media. Vissa fördömer och andra stöttar…

Tidningarna rapporterar…

Men hur många kan verkligen förstå vad de utsatts för? Rent spontant ville jag skriva ett inlägg i den harmsna indignation jag kände, och det i ett högt tonläge och omedelbart – så upprörande är det, att inte läkarnas ord om människors sjukdomar eller arbetsförmåga tillåts vara rådande, utan att en myndighetsperson tillåts ge någon kalla handen på detta brutala sätt.

Men jag klarade inte av det vid det tillfället – eftersom det var FÖR nära – och jag kan så väl förstå Jimmy och vad han går igenom med sorgen efter MEJA.

Jag har upplevt detsamma… och till skillnad mot Jimmy, så stod jag ensam…

Försäkringskassan har inte varit innehavare av mänsklighet på många år, kan man dra slutsatsen när man skummar alla de historier som förekommit i media… och de kastar ut sjuka oavsett sjukdom eller arbetskapacitet och de lägger ner kontoren så att deras handledare inte ska behöva möta sina offer – utan bara kunna lägga på luren…

Tyvärr har jag känt flera gånger under livet att man är någon sorts underklass när man är ensamstående med barn.. Allra helst om man drabbats av sorg och vilket dråpslag det är att be om hjälp från socialen för att få begrava min dotter… Hur de bestämmer vad som får göras och inte göras i den situationen är grymt och omänskligt och förnedrande.

Då levde jag med min lilla dotter, Tripp, då 1,5 år. Mina mammadagar hade gått åt och när jag väntade vårt andra barn, valde mina barns pappa ett annat liv. Jag skulle försöka klara mig på 1500 kr i månaden som garantipengen var då, och det förstår nog vem som helst att det inte går… Jag fick gå till socialen för att få hjälp, något som jag blivit uppfostrad till att man inte gör, man bär sin vikt i samhället. Visst hjälpte de mig, men det känslomässiga traumat av att få hjälp på ”nåder” var tyngre för mig än att min karl övergivit mig.

Det räckte alltså inte med att mitt barn dog – utan jag fick vara tvungen att redovisa varenda krona och argumentera för att få min dotters begravning. Att välja en billig sten för att få råd med texten. Att mäta varje bokstav i dödsannonsen, att välja billiga blommor…

TOTAL FÖRNEDRING…

Detta är viktigt att diskutera, och min historia är ett gott exempel på att man inte är skyldig själv till sin fattigdom alla gånger och att först uppleva sorg och sedan förnedringen att behöva be om hjälp och bli skriven på näsan om din anhörigs begravning tror jag att många invandrade från krigshärdar kan identifiera sig med…

Jag hade tur, jag hade en sympatisk läkare och det var före Moderaternas omstruktureringen av vårt land, innan Försäkringskassan blev Förnedringskassan,  så jag fick vara hemma och jag fick dessutom hjälp med sorgearbetet från Mödravården.

Så småningom reste jag mig upp… både ur min relativa fattigdom och sorgen.

Det tog ett år. Vad är det för fel på det så kallade sorgeåret? Det var en bra tradition vi hade förr.

Det som bör påpekas är att det är inte bara dödsfallet som är grunden till hans mående utan den LÅNGA kampen för att hans dotter ska överleva överhuvudtaget, sammantaget med att samtidigt möta sin hustrus och deras övriga barns behov, som slitit ut honom.

Det motsvarar att bli utbränd och lida av Posttraumatiskt stresssyndrom på samma gång. 

Varför kan man inte bara tänka sig in i hans skor och försöka föreställa sig situationen innan man dömer ut hans historia?

Jag betalar gärna skatt för att de som behöver hjälp oavsett anledning ska få den. Och ju fler som gör det, med gott hjärta och avsikt, desto mindre börda för var samhällsmedborgare.

Enligt mitt sätt att se det är det tio gånger lättare att motivera att han ska bara arbeta i enlighet med vad han och hans läkare kommer fram till att han klarar, än att motivera politikers höga pensioner och de betalas OCKSÅ av det allmänna…

Cecilia Udin kan inte ha upplevt förlust av ett barn – det är en upplevelse som skänker ödmjukhet åt de som överlever… Hon skulle kanske behövt lite av den varan – men rätt var det är så kan livet, eller snarare döden drabba henne också…

Man har ju behov att skapa sig minnen när man sörjer och att veta att man får göra det fint tror jag är en instinkt…
Det var när vi började begrava människor och dekorera dem för 200 000 år sedan som vi verkligen blev människor…
Symbolhandlingar kring döden är ju det som skiljer oss från djuren… och att då neka människor det mest mänskliga som finns??

I mina ögon är det kallare än graven våra barn ligger i :-(

Andra som skriver:

glamouramamama.wordpress.com/2012/05/07/sa-ditt-barn-har-dott-ja-men-big-deal-da/

Relaterad Media:

AB1, AB2, AB3, AB4SVT, EX, DN1, DN2, DN3

Annonser

52 thoughts on “HEMIMAMMAS SORG – ATT FÖR*DÖD*MJUKAS AV MYNDIGHETER – öppet brev till Våra myndigheter.

 1. HEMIMAMMA skriver:

  ♥ Mitt deltagande i er sorg – familjen Fredriksson 😦

 2. Nicole skriver:

  Usch, det är så hemskt, dessa kommentarer jag läste på Aftonbladet igår… De som tyckte att ”han har väl sörjt klart”… 😦

  VEM bestämmer HUR länge man är ledsen…?

  Människor idag har ingen empati och de få som har det är de som suttit i skiten själva… 😦 ♥

  • HEMIMAMMA skriver:

   Olika människor sörjer på olika sätt och mycket beror på hur mycket stöd man får både från familj eller samhället

   Det försäkringskassan gjort nu riskerar att förlänga familjens sorg ytterligare… =0(

   Att människor visar med medmänskligheten är nog ett tidens tecken och signalerar nog till Alliansen att de är på rätt väg mot det som är deras mål.

   Billig arbetskraft som inte vågar opponera sig eller gunga båten…

   Så som det var för hundra år sedan innan Marxismen och sedermera socialismen visade vägen till ett värdigare och mänskligare samhälle…

   Tage Erlander skruvar sig nog i sin grav nu när hans starka samhälle är lika dött som han och Palme… 😈

   Hemikramar ♥

  • Annelie skriver:

   Jag läser ofta empatilösa kommentarer så Aftonbladet 😦 Det var likadant när människor kommenterade under tjejen som berättade att hon skulle överleva på 500 kr till mat och hygien per månad Hon var 24 år hade varit sjukskriven för förslitningsskador i armen (kommentarer typ att hon ska väl inte gnälla ) svenskarna tycks vilja bli världmästare på att sparka på dom som redan ligger Varför har vi fått ett ”sköt dig själv och skit i andra ”samhälle ? Låt för fasen pappan sörja klart i lugn och ro ! Jag säger som du att jag betalar gärna skatt för dem som behöver mest hjälp i samhället att komma på fötter Det är helt för jävligt att de som behöver hjälp måste redovisa för varje krona

 3. skvitt skriver:

  Delar på FB!
  Kram!
  /Skvitt

 4. […] https://hemimammashetsiga.wordpress.com/2012/05/05/hemimammas-sorg-att-fordodmjukas-av-myndigheter-op… Dela det här:TwitterFacebookMerE-postSkriv utLinkedInPinterestTumblrStumbleUponRedditDiggLike this:GillaBli först att gilla denna post. Det här inlägget postades i ALLMÄNT. Bokmärk permalänken. ← Svante, med upplysning. […]

 5. Thomas skriver:

  Ja vad ska man säga? Det är hemskt, tragiskt, sorgligt och ofattbart att människor sätter en prislapp på sorg (men även sjukdomar, socialt utanförskap av olika slag och anledningar). Att vissa kan vara så själviska, egoistiska, självupptagna, osympatiska, oempatiska, hänsynslösa, iskalla mm etc osv, är rätt skrämmande och fasansfullt. Vilket fantastiskt samhälle vi har fått! Reinfeldt & c:o jublar…Jag håller med dig, jag betalar gärna skatt får att andra ska få tid att sörja, bli friska eller om dom aldrig blir det är det ok också, komma på fötter igen eller vad som gör att man inte kan fungera tillfredsställande 🙂 Det är mer än ok för mig.

  Att vi inte har råd beror ju på att bankerna tar ränta, tror jag. Tänk om människor kunde få förståelse för att vi, folket (staten) kan ”tillverka” de pengar som behövs, efter rådande tillgång/efterfrågan. Om alla stannar hemma med en ”garantilön” gapar snart alla affärer tomma, tjänster kommer inte längre erbjudas och landet ”stannar”. Jag tror de allra flesta vill och kan tänka sig göra något för att bidra till ett bra samhälle. Men inte att bli tvingade och hotade till det. Vi fungerar inte så bra under hot och otrevligheter (om det inte gäller liv & död, men det är ju en annan diskussion).

  Just my 2cents 🙂

  • HEMIMAMMA skriver:

   Om man ser denna film så får man en vid och djup förståelse för – inte bara hur vi hamnade här – utan också vart vi är på väg:

   Tack för din kommentar

   MvH Hemimamma

 6. Roggan skriver:

  När man läste kommentarerna på AB så blev man lite illamående. Hur kan människor bedöma andra så hårt. Jag vet vad mamma sa en gång till mig, så som man dömer andra, blir man själv bedömd en gång.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Den goda gyllene regeln är verkligen något som fler borde beakta, vare sig de är religiösa eller inte, för de är nog de klokaste ord som någonsin präntats ner…

   varm HemiKram till dig och ditt goda hjärta! ♥

 7. kickie skriver:

  Jag har delat på facebook o tänker lägga in ditt inlägg där också. Så blir jag irriterad på knäppkängor som har hemska kommentarer i olika insändare, som att ha sörjt färdigt NÄ Men! Hallå Alltså! Sorgen går inte över men blir lättare o handskas med efter hand, viket kan ta olika lång tid. Dessutom jobbar Jimmy halvtid, starkt gjort bara det o är inställd på heltid längre fram. Det fattar inte somliga o räcker ej för F-K, Fy Sjutton! Fick inte klart för mig om hans fru arbetade. Kan ju va så att hon tar det på ett annat sätt. Jag menar att sorgen kan skilja sig för olika personer.

  Va rädd om dig vännen o hälsa så mkt.

  Goa kramizar i massor!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Hans fru är anställd och då får man vara sjukskriven längre än om man har eget företag och det är där kärnfrågan ligger för kassan.

   och visst skiljer sig sorgen mellan människor – liksom tom i EN människa.

   Jag har upplevt olika varianter av min egen sorg efter min dotter, som påverkas av allt omkring. Tex så föll jag handlöst när jag insåg att min dotter dog helt i onödan och hade kunnat leva idag om förlossningsvården hade haft de små bebisarnas väl och ve inför ögonen, istället för att vara leverantörer av ”navelsträngs”blod ur vilka medicinindustrin skördar stamceller för diverse medicinsk och forskningsmässigt bruk – där man lämnar spädbarnen med minskade och försämrade immunförsvar…

   Det var ett hårt slag för mig att inse att min dotters blod var den produkt med vilket hennes liv förverkades.

   Hemikramizar ♥

   • HEMIMAMMA skriver:

    Sitter just och tittar på ett program på Discovery:

    Curiosity: What’s America worth? Programledare är Donald Trump och man går igenom exakt vad allt som USA innehåller är värt inklusive vad en människa är värd.

    Enligt programmet är hjärtat och resp Lunga värt 60 000 dollar.

    Men det som är mest värt i en människa är……. Benmärgen

    23 miljoner dollar alltså många gånger mer per gram än guld…

    Inte undra på att en moderkaka som är full av blod är värd 300 000 dollar… då man använder stamcellerna i blodet vid benmärgstransplantation

  • HEMIMAMMA skriver:

   Här är en trailer:

 8. Jag skriver:

  Det är som du skriver att det inte bara är dotterns död som är en påfrestning och skapar sorgen och oförmågan att fungera på ett jobb, utan även den långa kampen tiden före. Så långt tänker ingen på Fk.
  Ja, de här försäkringarna betalar vi alla till och även om mycket av överskottet nu har använts till skattesänkningar så går systemet med vinst. Det finns pengar. Det finns pengar för dem som behöver kliva åt sidan ett tag och hinna ikapp när livet är tungt. Men pengakistan är låst och öppnas bara efter obegripliga inskränkta regler.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Ja, man har programmerat om svenska folket till att tro att sjukförsäkringen är bidrag – men vi har alla betalat för det som en försäkring.

   I mitt fall ända sedan jag började jobba som 16 åring… I 26 år har jag betalat skatt och i det ingår sjukförsäkringen, jag är övertygad att de exakta siffrorna går att få tag på någonstans… SKVITT??

   Hemikram ♥

 9. frekar09 skriver:

  Reblogged this on Fredriks blogg.

 10. glamouramamama skriver:

  Som socialsekreterare stötte jag på just det fenomenet att man kan ansöka om pengar till begravningen när man själv inte har eller när dödsboet inte täcker kostnaderna. Jag kan säga att jag satt med hjärtat i halsgropen när ett ärende drogs i gruppen. Ett litet barn som dött i cancer. Allt jag kunde tänka var ”BEVILJA, för guds skull!!”
  När sorgen efter ett barn som tagits för tidigt är närvarande borde schabloner inte vara tillåtet. Vare sig det gäller kostnad för gravsten eller utförsäkring för att tiden gått ut. Sorg är evig. Sorgen efter ett barn är fruktansvärd.
  Varje gång jag läser om Jimmy och hans dotter sitter jag med en klump i halsen och jag önskar INTE handläggaren den sorgen för det är något av det mest fruktansvärda man kan uppleva. Men jag önskar de mera humanitet, mera medmänsklighet, mera fantasi, empati.
  Bara att de ska ställa sig den enkla frågan: ”Hur skulle DU känna dig?”

  • HEMIMAMMA skriver:

   Tänk om alla socialarbetare och Försäkringkassehandläggare vore lika kloka och barmhärtiga och godhjärtade som du?

   Du är en prydnad för din kår ♥

   Jag är extra glad att just du läste och kommenterade av just den anledningen. Det är som med muslimer. EN idiot kan inte skämma hela bunten och det är viktigt att komma ihåg i all smärta sådana som vi har upplevt.

   Just min socialassistent försökte nog hjälpa mig så gott som reglerna tillät, men det hjälptes inte. Smärtan att tvingas tiggaom hjälp för något jag inte själv orsakat var på sätt och vis värre än det slag som livet gav mig.

   Ända till för ett par år sedan när jag insåg sanningen bakom min dotters död…

   INGENTING har varit värre än den insikten 😦

   Min varmaste Hemikramar till dig Glamouramamama ♥

   • glamouramamama skriver:

    Nej, finns inget så fruktansvärt och ingen ska behöva genomleva det, men det händer tyvärr fruktansvärda saker i vår värld! När sånt här händer då ska man inte behöva brottas med myndigheter och det ska inte spela någon som helst roll vilken handläggare man kommer till heller. Det ska bara rulla på. När mina klienter förlorade sitt barn, lämnade jag bort de då jag själv var gravid och inte ville utsätta kvinnan för att se mig med växande mage. Nrä den andra handläggaren kom och frågade mig om paret och deras ansökan sa jag bara ”Bevilja!”. Det var inget snack. Vad hjälper en vacker gravsten när man förlorat det käraste man har? Kanske lite? Kanske inget? Men det kan inte skada, heller.

   • HEMIMAMMA skriver:

    Återigen kan jag bara med tårar i ögonen förundras av hur klok du är… ♥
    Man har ju behov att skapa sig minnen och att veta att man får göra det fint tror jag är en instinkt…
    Det var när vi började begrava människor och dekorera dem för 200 000 år sedan som vi verkligen blev människor…
    Symbolhandlingar kring döden är ju det som skiljer oss från djuren… och att då neka människor det mest mänskliga som finns??

    I mina ögon är det kallare än graven våra barn ligger i 😦

 11. glamouramamama skriver:

  Jag vet inte hur man kan gå hem och sova när man fattar så hemska beslut? Hur kan man ringa och vara så kall och ge besked om utförsäkran till en man som nyligen gått igenom något av det värsta som finns? Jag misstänker att det till stor del ligger bakom att jag gick in i väggen förra året. Att jag gjorde våld på min inre natur, min inre godhet, för att tillfredställa ett byråkratiskt, kapitalistiskt system. Aldrig mer!! Jag lovar dig att vi är många som VILL hjälpa, många som vrider och vänder på lagar och beviljar där våra chefer inte vill att vi ska bevilja, men vi syns inte, och många andra är rädda om sina jobb eller så har de blivit cyniska och bittra efter att ha bearbetats i många år. Det är skrämmande den mobbning som pågår ute på arbetsplatserna, hur vi tystas och ska arbeta ”på rullande band” för att tillfredställa statistiken.
  Jag vet bara att om mina barn dog (gud förbjude) så skulle jag vilja ha världens vackraste kista och sten och den skulle få kosta vad som helst. Jag vet att jag skulle sörja till tidens ände och att det inte finns någon försäkring som skulle vara tillräckligt lång för att hantera min sorg.
  Usch, blir bara ledsen!! Så här ska det inte vara!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Nej – verkligen inte!!

   Jag vet ju med min erfarenhet (vilket vilken sorgterapeut som helst, kan intyga) att sättet man tillåts att hantera sitt barns begravning och sorgeperioden påverkar hur väl man kan resa sig igen… Sorge”arbetet” är inte lätt ens under de bästa omständigheter, så varför vill man försvåra det för lidande människor?

   Trots att det gått 12 år i år – så brinner sorgen efter Emma – Ibland som en stillsam låga och ibland som en rasande eld…

   När jag tillåts att vila så är den hanterbar – men när traumatiska saker händer de andra barnen, då stiger smärtan till ytan igen

   ALLA kommer att uppleva sorg om inte över någon kär så sorgen över sin egen död, så varför envisas man med att inte få nådegåvan som människa?

   Jag hoppas att kassan och andra myndigheter läser detta och tar sig en tankeställare?? Sveriges värdighet som nation urholkas alltmer… =0(

   Hemikram du underbara rara ♥

   • glamouramamama skriver:

    Kämpa på, du! Det är viktigt att du för ut dina åsikter kring detta! Fler behöver veta! En folkstorm behöver startas! Det omänskliga måste försvinna. Sverige har kapaciteten till att vara världens bästa land om de bara slutar tävla i statistik som inte tar hänsyn till individen!
    Kramis på dig och ge aldrig upp!

   • HEMIMAMMA skriver:

    Ja, nog försöker jag febrilt att göra min röst hörd ( till vissas förtret *fniss*) med värme i ett land som rasar av iskalla stormar…

    Men – människa för människa så når jag längre och längre – Och när jag blir frisk – så kommer jag att kunna göra ännu mera nytta 😉

    Hemikramar och tack för ditt stöd och din värme, det ger kraft sådana här dagar ♥

 12. mariadesuede skriver:

  Jag hàller med dig, fast jag skriver ocksà för att säga att jag gav dig en ”blog awards” eftersom jag fick en award av en Tyska, man jag hade svàrt att välja 15 bloggar…

  örnkramar ♥

 13. arrami54 skriver:

  Mycket bra skrivet inlägg…ord som berör djupt!
  Kram.

 14. kramgoaullis skriver:

  *lämnar mitt avtryck (så att du ser att jag läst)
  och en stor bunt med kramar ♥*

 15. kickie skriver:

  Reblogged this on kristinabloggar.

 16. Sophie skriver:

  Stor kram.. Tänker på er. ❤ och jättestort tack för den fina award du gett mig i ett tidigare inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s