HEMIMAMMAS TANKAR – VEM BESTÄMMER VAD SOM ÄR GOTT ELLER ONT?

GOD DAG!! Efter sol kommer regn och efter fylla kommer bakfylla… Bildligt talat.

Jag mådde som en drottning härom dagen och igår fick jag betala priset – som alltid. Men fördelen är dock att för varje vecka som går så kan jag ”festa” allt mer innan bakfyllan kommer. Och numera kan jag beräkna hur mycket jag kan klara av att göra innan jag slås ut och måste vila och ligga till sängs.

Det är gott i allt det onda.

Det är effekten av att ta Azitromax eller A- BOMBEN som jag och maken skämtsamt kallar den.

ONT OCH GOTT JA…

Häromdagen uppmärksammade jag världens mest ondsinte mans födelsedag. Nej inte Breivik, men väl en sprungen ur samma tankevärld, nämligen Hitler. I det inlägget kommenterades det om att jag hade fel perspektiv på frågan. och därför återvänder jag nu med denna frågeställning.

Tanken på ”gott” och ”ont” och sociala och religiösa idéer och konstruerade samhällsmönster och uppfattningar har fascinerat mig hela livet ända sedan jag började få genomlida ”ondska” som barn och började grubbla över allt jag drabbades av och varför…

Och på den vägen har det fortsatt och mina svar har färgat min politiska uppfattning.

Och delvis min egen bild av det konstruerade begreppet ”Gud” och religion vis a vis naturlig andlighet tex.

Frågan är nog intressantare ställd som VEM har RÄTT att bestämma vad som är gott och ont?

Ex Kyrkis menade:

”Men potentialen finns hos oss alla. Välfungerade familjefäder arbetade som bödlar i koncentrationslägern. De var motiverade av tidsandan och allmänna oppositionen. Sanktionerad av överheten. Det är nog viktigt att inse att kampen mellan ont o gott ständigt pågår även inom oss. Även om vi inte dödar och stjäl så finns de mörka krafterna där hos alla.”

Och Ghost ställer en ännu viktigare fråga:

”Men viktigare ur politisk synpunkt är ändå hur denna mänskliga demon kunde vinna makten i val och därefter i rask takt genomföra total diktatur och föra världen till krig med inte bara det tyska folkets gillande utan dess fanatiska stöd. Vilka ekonomiska och sociala förhållanden kunde få en absolut folkmajoritet att ställa sig bakom denna uppenbara politiska galning?”

Så – Vem eller vad bestämmer vad som är gott eller ont?

Eller vad är ont och gott för dig?

Svar från andra som skriver:

kaobyterblogg.wordpress.com/2012/04/23/apropa-psykopater-josef-mengele-dodsangeln-kao/

GOD MIDDAG!!

36 tankar om “HEMIMAMMAS TANKAR – VEM BESTÄMMER VAD SOM ÄR GOTT ELLER ONT?

 1. Svante skriver:

  En otäck tanke kom i mitt huvud, det är maktens företrädare, som bestämmer vad, som är ont, och gott, och medborgarna hänger på.
  Svante

  • HEMIMAMMA skriver:

   Vi har dragit samma slutsats. Från början var det kyrkan för tusen år sedan. Nu är det media.

   Och båda är maktens företrädare, megafoner och hjärntvättare.

   Hemikramar ♥

 2. kyrkis skriver:

  Någon form av kompass finns i människan. Det säger även Bibeln. Men efter att världen blev brusten så fungerar den inte alltid. Så mycket kan störa den. Självbevarelsedriften är nödvändig för vår överlevnad, men den får ibland cancer och växer ohämmat till vilket leder till att man anser sig ha rätt att eliminera fiender som ofta inte ens är fiender.

  Om då varje människa ska vara sin egen högsta norm kommer vi att få många Breivikare. De har funnits i mängder genom historien. I olika dräkt. Naturligtvis även kyrkliga skrudar.
  Jag skräms av snacket om att finna sanningen inom sig själv. Ja,jo… ibland typ vem man ska gifta sig med, yrkesval o s v är det nog rimligt. Men när det gäller samhällets skötsel, bemötande av andra, så är det vanskligare. Det förutsätter rena hjärtan, och det tror inte jag att jag har något i alla fall. Det är så lätt att bli bedragen av sitt högmod.

  Vi behöver en norm, ett högsta goda utanför oss själva. Om det är Gud eller nåt annat… men nåt behöver vi.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Men rent medicinskt kan man bevisa att ”ondskan” springer ur skador på frontalloben där självbehärskning och aggressioner har sitt ursprung och vid psykopati så KAN man inte uppleva empati och sympati.

   Är man alltså ond om man är sjuk?

   Då spelar det ingen roll att moraliska lagar och principer existerar för de sätts ur funktion av det patologiska i hjärnan.

 3. Svante skriver:

  Jag vill bara berätta att jag har återupptagit kontakten med en kamrat, som jag kom i konflikt med för något år sedan, personens hemsida finns nu, hos mig, som bloggvän. Han var min chef när jag körde buss. Under tiden vi hade fnurran blev han smittad av Borrelia, och blev medecinerad enligt normen, men sa till läkaren att han inte kände sig frisk efter kuren, men fick svaret att någon ny kur får du inte. Nu kan han sova dygnet runt, och har gått upp i vikt enl. honom själv hemskt. Kolla hans hemsida Assar mahlersida/flyg. Han är rätt kunnig på Pink Floyd också.
  Svante

  • HEMIMAMMA skriver:

   Har du en länk till hans sida??

   Han är ju med största sannolikhet fortfarande sjuk och viktuppgången lider ju jag med av.

   Hemikram ♥

   • Svante skriver:

    http://www.nordfors.net/ Han är som jag inte hemlig. Om du vill veta mer om denna vänliga man, får du ringa mig. Fnurran berodde nog på oss båda.

   • HEMIMAMMA skriver:

    Tack det var intressanta ord där…
    __________________________________________________________

    ”Om politiker säger jag: Fy fan! Skäms era jävlar!
    Skor sig på andra, oss, folket, suveräna pensionsvilkor, höga löner, fria resor, inget avdrag i lön vid sjukdom, bra ersättning om de blir bortröstade etc. Men mästare på att försämra för de svagaste i landet, arbetslösa, sjuka, tvingar dödssjuka att arbeta. Politiker landets nya adel och frälse!

    Myndigheterna måste ses som en fientlig motpart och makthavarna som inbitna lögnare. / Vilhelm Moberg

    En 15 årig flicka håller hand med sin 1-årige son. Människor kallar henne för slampa, ingen vet att hon våldtogs vid 13 år. Folk ringer en kille och kallar honom fet. Ingen vet att han har en allvarlig sjukdom som orsakar honom att vara överviktig. Folk kallar en kvinna för skallig, men de vet inte att hon har cancer. Kopiera detta om du är emot mobbning och annat skit som händer runt omkring oss!”
    _________________________________________________________

    Har du berätta om hur Borrelia fungerar och vad han måste göra??

    Hemikram ♥

   • Svante skriver:

    Jag har bett honom att gå in på din bota Borrelia sida, och skickat Lena Dickssons uppsats, men är man orkeslös kanske det är jobbigt att ta till sig allt på en gång. Ska gå och handla nu ringer när jag är tillbaka.
    Svante

   • HEMIMAMMA skriver:

    Ja gör det min vän, vi har mycket att tala om.

    hemikramar ♥

 4. kyrkis skriver:

  Psykopatins orsak är ju omdiskuterad. Såg en norsk psykiater som stod och skyllde Breiviks dåd på hans mamma… osmakligt.

  Vi vill nog att B ska vara sjuk. Det känns inte lika farligt som att han är normal med ett urflippat politiskt program. Inte lika stor risk då att jag eller min granne skulle kunna ställa till nåt liknande.
  Alla naizmens hantlangare var inte psykopater. Inte stalinismens heller.

  Men ibland förundras jag över att i forna tider där krig, elände och grymma domar var vardagsmat så fanns det en och annan som inte blev galen. Vad skyddade dom?

  • HEMIMAMMA skriver:

   Att hans mamma skulle vara till orsak är inte omöjligt men kanske något långsökt – i så fall är det BÅDA föräldrarnas fel. Dock finns ett historiskt mönster att många massmördare varit män som levt och växt upp med starka ensamma mödrar. Frågan är i så fall VAD är det med ett sådant föräldraskap som ökar sårbarheten för en sådan framtid?

   Jag kan, med min lille son som exempel, vittna om att man blir ”psykopat” när man har neurologisk påverkan på frontalloben. Även på min make.

   Det finns studier som kopplar ihop stökighet och våld med långt gången Neuroborrelios. (bland många andra diagnoser som påverkar samma område i hjärnan)

   Har Breivik haft Borrelia?? I så fall finns risken att hans dåd orsakats av det och det är en av anledningarna till att det är absolut LIVSFARLIGT av dagens Svenska samhälle (och Norska märk väl) att förneka sjukdomen och dess konsekvenser. Jag har sett många fall där ökad aggressivitet är en av symptomen för sjukdomen. Och den försvinner när man botas.

   DET VORE DET MEST TRAGISKA I FALLET BREIVIK – HANS DÅD KANSKE HADE KUNNAT FÖREBYGGAS

   Eller i många andra aggressiva mäns som sitter i fängelserna idag.

   Skulle vara intressant om någon forskare gjorde en studie hur många av dem som har obehandlad Tertiär Borrelia….

  • HEMIMAMMA skriver:

   Hantlangarna var inte psykopater även om Hitler och Stalin var det. Svaret är nog mycket enklare.

   RÄDSLAN skapade ondskan i de fallen och överlevnadsinstinkten och det finns många studier att läsa om som visar de mekanismerna.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Uppstudsighet och osviklig moral och INRE kompass – inte gudstro eller annat för Judar dödade judar i lägren – liksom kristna- kristna

   och det är just det som bevisar för mig att moralen är en individuell kraft – inte en religions mål.

 5. ghostopinion skriver:

  Grattis till att du övervunnit sviterna av drickandet, och tack för att du fått mig att känna mig duktig genom att citera min kommentar.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag brukar dricka livets bägare tom… =0) Jag litar på Bellman i den frågan… ty graven den är djup!

   Hur ska jag få dig att känna något som du rätterligen redan borde både veta och känna??

   hemikramar ♥

 6. kao skriver:

  Onska har en nära koppling till rädsla, när den kommer ‘utifrån’ – som t.ex Hitlers hantlangare (kanske inte de i toppen, men fotsoldaterna). Hotet mot tyskarnas liv, med tanke på den depression som rådde på 30-talet, var en utmärkt grogrund för en sån psykopat som Hitler. Nu kunde han genomföra sina ide’er och skylla allt på judarna, för de klarade sej alltid.

  När han skapade arbetstillfällen genom att anlägga Autobahn, krigsindustrin och utveckla Volkswagen-industrin visade han folket att han hade handlingskraft. Många fick jobb.

  Det, plus en retorik som föll folk i smaken (på den tiden) gjorde att han kunde gå så långt som han gjorde – och få folk med sej. Han gav dem ju också tanken på att få härska över hela Europa – ett slags Utopia. Och människor anammade det! De TRODDE nog han hade rätt. Utom ett antal tyskar, däribland Willy Brandt, som var tvungna att fly sitt hemland.

  En psykopat (född med eller förvärvad sådan skada på frontalloben) kan lura skjortan av vem som helst – och under efterkrigstiden vändes tyskarnas tankar om storhet till bitterhet och skam i stället.

  Osv.osv.

  Kaoskramar

  • HEMIMAMMA skriver:

   Detta var en kommentar av högsta kvalitet. Det märks att du läst på noga i ämnet och förstått alla mekanismer.

   Du känner säkerligen till namnen på alla studier som mitt förnärvarande guldfiskminne glömt namnen på…

   Hemikramar och stort tack ♥

 7. kao skriver:

  Tack:-)
  Mina föräldrar, som själva upplevde kriget i sitt gamla hemland, har matat oss barn med kunskap och gamla ruggiga journalfilmer. Glömmer aldrig berättelsen om dr. Mengele – en LÄKARE totalt befriad från allt vad empati heter – och hans vidriga experiment på människor. Glömmer inte heller de högar av lik som upptäcktes när de allierade stormade koncentrationslägren….att det fanns sån grymhet var överväldigande. Det var svårt att ta till sej, men vi gjorde det. Min bror och jag. Som barn!

  Kaoskram

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag förstår din smärta… Jag är också uppväxt med Holocaust och politiskt medvetna föräldrar som även om de inte upplevt det ändå matade mig och min bror med kunskaper om världen och allt som skedde däri…

   Ondskan måste bekämpas både inom och utom oss själva och om vi inte ser och förstår att vi ALLA kan bli ondskans redskap så kan vi inte förhindra att nya Breivikar och Hitlers dyker upp…

   Och ett bra sätt att ”vaccinera oss” ot det blir att aktivt upptäcka och motarbeta Kronisk Borrelia, tex.

   Hemikramar ♥

 8. Svante skriver:

  Har läst hos http://slittsta.wordpress.com
  Kan inte annat än hålla med dig i din analys, gissar att du har stöd hos Maria de suede också.
  Svante

 9. HEMIMAMMA skriver:

  Här har vi gott exempel på vad som är ONDSKA:

 10. kao skriver:

  Som sagt: Vi måste börja med oss själva och inse att vi har både godhet och ondska inom oss…men genom kunskap, empati och ett politiskt medvetande om vad vi lärt oss är rätt och fel som barn, har vi kommit en bra bit på väg. Plus att vi alltid måste rannsaka våra motiv.

  Kaoskramar

 11. kao skriver:

  Nu har jag ett litet inlägg om psykopater/Mengele på min blogg…

  Kao

 12. mariadesuede skriver:

  Vad ska man kalla ondska för? Vad är det egentligen?

  Anders Breivik symboliserar väl det, men är det inte hans underliga politiska övertygelse som gjorde honom ond? Men mycket bottnar nog i att viljas hämnas, de flesta klarar av att inse att det bara är fantasier, medan andra förvekligar dessa… Hämnden är ljuv heter det ju… I fantasin ja, fast i verkligheten sà är det ingen rättvisa.

  Örnkramar ♥

  • HEMIMAMMA skriver:

   JA; hade han levt för 800 år sedan hade han varit stor hjälte i den katolska världen och inte terrorist.

   Och då hade han varit det godaste goda och en Gudi behaglig syn.

   Hemikram ♥

 13. […] Men jag vaknar inte för det är inte dröm. Det är verklighet – sådan som bara kan betecknas som REN ONDSKA och där kan jag fortsätta där jag ställde frågan härom dagen: Vem eller vad bestämmer vad som är gott eller ont? […]

 14. svorskan skriver:

  För mig är ondska ungefär detsamma som kärlekslöshet. Jag tänker att rädsla har med ondska eller kärlekslöshet att göra. Rädslan tror jag framtvingar fler dåliga/onda saker än t o m hat.
  Allt gott till dej! Och en varm kram!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag tänker samma sak som dig och inte bara att man inte fått kärlek utan att man stängt sin förmåga att GE kärlek skapar ondska??

   Hemikramar ♥

   • svorskan skriver:

    Absolut. I kärleken finns vänlighet, omtanke, att se saker ur en annan synvinkel än den egoistiska, att inte vara avundsjuk, att inte behöva hävda sig, att ge utan att vänta sig något i gengäld.
    Det handlar både om att ge och att kunna ta emot.
    Varmaste kramen och allt gott till dej!

   • HEMIMAMMA skriver:

    Sant och vist

    Varma hemikramar och bara det bästa till dig ♥

   • svorskan skriver:

    🙂
    ❤ Allt gott till dej med en stor varm kram!

   • HEMIMAMMA skriver:

    Tack goaste Svorskan ♥

    Varmaste Hemikramarna och bara det bästa tillbaka ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s