HEMIMAMMAS KAMP – Ja, då var det den dagen igen…. =0(

GOD MORGON!! Jaha, då är det den där dagen igen – Den som alltid försänker mig i panikartad sorg och melankoliska minnen.

Denna dagen som för alltid ska bringa vanära över vårt en gång Stolta lands rykte. Som bevisar att onda krafter vill välta vår trygghet över ända och förevisar våra skyddskrafters inkompetens eller ovilja att verka för våra sinnens frid och kroppars grundlagsskyddade rättigheter. Vårt lands viktigaste ledare mördades och polisen garanterade genom sina halvhjärtade insatser att mördaren kom undan och aldrig kommer att spåras.

Idag är det 26 år sedan och det gör att vi inte kommer se samma hysteri i tidningarna som förra året (de har fullt upp med den lilla stjärnan) men jag vill ändå som alla år, lyfta hans namn till mina läppar i förhoppningen att de unga som inte vet vem han var och vad som verkligen mördades på Sveavägen den där kvällen kl. 23.21.28. ska höra hans namn viskas och bli nyfikna.

Jag skrev ett antal inlägg förra året med samma ingress:

OLOF PALME ÄR DÖD!

De orden får fortfarande mitt hjärta att slå dubbla slag i ångest… som ett vietnamesiskt barn, vars moder slits därifrån för att våldtas och dödas, så reagerar jag primalt och blint inför den samhälleliga våldtäkt vi alla vanliga arbetare utsattes för… Den 28 februari kl 23.21.28 är det 26 år sedan Sveriges Statsminister Olof Palme sköts på Sveavägen.  Sveriges viktigaste politiker och världsfredens försvarare slogs av brädet lika hänsynslöst som ett drottningoffer i Schack i ett Shakespeare-drama…

Det mesta som Palme talade om och verkade för och även det han bekämpade är lika aktuellt idag som då.

Den Svenska modellen läggs ner av Alliansen med god hjälp från dagens Socialdemokrati. Kärnvapen sprids alltmer över globen. Arbetaren blir allt svagare i en alltmer kapitalistiskt styrd arbetsmarknad. Vi ser idag den fulla effekten av Novemberrevolutionen.

”The truth is most of the individual mistakes boil down to just one: a belief that markets are self-adjusting and that the role of government should be minimal.”
(Ekonomen Joseph Stiglitz förklara krisens orsak i artikeln Capitalist Fools i Vanity Fair, januari 2009.)

.

“POLITIK ÄR ATT VILJA”

Palmes största politiska framgång var att han höll ihop partiet på 45-procentsnivån i en betydligt svårare ekonomisk situation än de mer idylliska efterkrigsåren. Han drev fram den stora dagisutbyggnaden och var pådrivande för jämställdheten. De anställdas inflytande på arbetsplatserna breddades. Människor som mötte Palme kan berätta om hans intresse för lokala projekt som fanns för att skapa nya arbetstillfällen i glesbygden. Även om han visste att det var en svår kamp mot orättvisorna och marknadskrafterna fick man aldrig ge upp…

Att inte ge upp eller ge efter, att tro på att värderingar ska kunna styra och forma samhället och att demokratin tar täten och går före, visar vägen och bestämmer, inte följer efter marknaden som en liten strykrädd knähund med en stor hunds attityd…

Ur ett tal i valrörelsen 1985:

”Det finns de som anser att politiker inte ska lägga sig i, men demokrati innebär att de många människorna ska lägga sig i. Politik är inte fult. Det är demokratins nödvändiga redskap för att påverka ett annars obevekligt kommersiellt skeende.

Det var de yngre förmågorna mot de äldre statsråden och Palme ville satsa mera resurser på att få ner arbetslösheten än vad Sträng ville göra. Palmes motivering för det ringer profetiskt: “Om vi inte får bukt med arbetslösheten kommer tiotusentals människor i vårt land att förlora sitt egenvärde och sin stolthet. Och socialdemokratin kommer att förlora sin själ.”

Marknaden är en bra tjänare, men en dålig herre

Här, när man lyssnar till honom i slutanförandet mot Fälldin, kan man fråga sig “Har vi inte kommit längre” 1976 höll han talet.  35 år senare, kan vi konstatera att arbetarens främsta murbräcka in i de rikas välbevakade borgar, stoppades av en satans mördares kula. Vakthunden blev dödad och nu härjar tjuvar fritt, som stjäl vår trygghet. De flesta känner sig så små och rädda att ingen vågar protestera eller göra något…

Fast idag ska man vara medveten om att socialdemokraterna inte längre står på samma plats som Palme stod en gång och blickade ut över världen… Idag känns det som vänsterpartiet står närmare de idealen som Palme stod för…

Men Palmes röst ekar spöklikt i natten “Varför gör ni intet?”

Socialdemokraterna står inte längre för de Värderingar som Palme ville ingjuta i oss.

En vän till mig berättade att Palme sade en gång:

”EG (EU) går vi med i över min döda kropp!!”

Och så skedde kan vi lugnt konstatera.

Vi är alltför få som minns hur det var när vi fortfarande stod enade, rygg mot rygg, för att bekämpa orättvisor och förtryck. Ingen som minns ordet solidaritet. Polariteten i samhället ökar. Klyftorna ökar. Färre och färre, bryr sig om hur VI har det, bara JAG har det bra.

För alla er som vill veta mer om både mannen Palme och mordet så har ni allt ni kan tänkas vilja läsa här bland mina tidigare inlägg

.

Jag hoppas att kunna gå dit senare ikväll med en ros. Annars får jag minnas tillbaka till förra året.

Vi får heller inte glömma att det var en make och far som mördades.

Men glöm inte de viktigaste:

Han ville att Sverige skulle vara starkt så inte dess medborgare tvingades att vara det!

Bonusvideo:

.

Om Palme kunde se vad man gjort efter hans död skulle han bli förtvivlad!

Ett ljus för allt som mördades den dagen…

Relaterad media:

NOVEMBER REVOLUTIONEN (You-tube i 10 minutersklipp):

Del 1, Del 2, Del 3, Del 4, Del 5, Del 6

varghjarta.wordpress.com/2012/02/29/se-dig-om-i-vrede/

www.dn.se/nyheter/sverige/bildspel-25-ar-sedan-mordet-pa-olof-palme

www.svd.se/kultur/palme-pa-prant-svd-guidar-till-tio-betydelsefulla-palmebocker_5969523.svd

sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=787&artikel=2346519 om barnen

www.aftonbladet.se/nyheter/palme/article12625666.ab

sv.wikipedia.org/wiki/Olof_Palmes_tal

www.filmarkivet.se/sv/Sok/?themeid=19  (Klipp om Palme ur filmarkivet)

blogg.aftonbladet.se/ledarbloggen/2012/01/palme-85  (massor av filmklipp om Palme från SVT)

josefsson.net/dokumentaerer/78-novemberrevolutionen-2004.html

www.nyhetsverket.se/nyhet/10373/M%C3%B6rdades-Olof-Palme-av-poliser

gronabloggar.mpbloggar.se/tag/socialdemokrati/

jimmysand.com/varfor-inte-socialdemokraterna/

www.freewebs.com/politiskt/palme.htm

GOD MORGON!!

44 tankar om “HEMIMAMMAS KAMP – Ja, då var det den dagen igen…. =0(

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Hur ska vi får tillbaka det Palme kämpade för?

  • kickie skriver:

   När egoismens tistlar får blomma sker aldrig någon förändring. Förstår inte varför det för så många är viktigt o roffa åt sig? Dem människor som vill krossa demokratin o hylla diktaturen, förstår inte va dem tror dem ska tjäna på det.

   Åren rullar på, tycker inte det va längesen vi läste o hörde om 25årsdagen o nu har det alltså gått ett år till. Skam till sägandes tänkte jag inte på det, men visst ska vi minnas allt gott han kämpade för. Vi förlorade en betydelsefull person o familjen miste en make o en far. Har delat detta fina inlägg på facebook.

   Ha de gött vännen o hälsa fam så mkt.

   Goa varma kramizar!

   • HEMIMAMMA skriver:

    Tack så mycket för ditt beröm Kickie, det gör mig glad att se att så många delar mina känslor inför det som hände….

    De som är egoistiska dör nog med mer ångest än vi som har kärleken som ledfyr, då egoismen oftast är att fylla tomrum med tomhet.

    Hemikramizar ♥

 2. Svante Svensson skriver:

  Jag tror aldrig det går, om det fungerar, som i denna artikel. Kände mig tvungen att kommentera den.
  http://helahalsingland.se/ljusdal/1.4425783-s-och-v-vill-prata-med-alliansen
  Svante

 3. Svante Svensson skriver:

  Jag undrar detsamma, men bara att de funderar att följa den blå rosen gör mig besviken.
  Svante

 4. Svante Svensson skriver:

  Apropå Wärdshuset i Kårböle, han som driver det är från Iran, och en genom trevlig, och vänlig person, som jag önskar allt gott. Jag försöker att peppa honom att byta inriktning, men vet inte om han kan laga Persisk mat, men tror att inriktningen på Svensk husmanskost är fel. Svensk husmanskost är det inte många, som kan tillaga längre, tänk dig en torsdag utan ärtsoppa, och pannkakor. Hur många kan fixa det nu för tiden? Ärtsoppan grejar jag fortfarande utan problem, men har problem med pannkakorna. Rotmos, med fläsklägg fixar jag också, tyvärr får ni inte äta fläskkött numera, men är övertygad att du kan fixa det också. Det fanns också en fiskrätt med kabeljo med vitsås, och potatis, som var jättegott vet inte om det finns råvaror till denna längre. En rätt till paltbröd, och fläsk, med vitsås verkar vara ur tiden. Kvaliteten på nötkött har också hamnat på icke listan för mig. När jag bodde i Nordingrå fanns tillgång till svartslaktade äldre mjölkkor, och där fanns den rätta smaken, även om det var lite tuggmotstånd. Går det på något vis att få bort de negativa omdömena om Pilgrimen, som finns på en blogg? Eller är det nystart som gäller?
  Svante

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag har ingen aning om vad man ska göra bara genom att läsa om det så här. För att ge råd så måste jag se hela verksamheten ”first hand” så att säga

   Men du har rätt i att jag mer än väl behärskar all svensk husmanskost. Här i Stockholm, så är det exotiskt numera och krogarna tar hutlöst betalt för den.

   Hemikram ♥

 5. Svante Svensson skriver:

  Grejar krogarna att få den, som det var hos pilsnerpangen på den tiden det begav sig, eller är det en bedrövlig efterapning?
  Svante

 6. Svante Svensson skriver:

  Denne man som driver Pilgrimen har faktiskt jämförbart låga priser, och portioner, som är så stora att de flesta gäster lämnar på tallrikarna. Min granne, som äter där då, och då begär barnportion, då han inte orkar få i sig en vuxenportion, och grannen klagar inte på maten, till det priset.
  Svante

  • HEMIMAMMA skriver:

   Det är inte bra för en restaurangs lönsamhet med vare sig för små eller för stora portioner…

   Man ska använda mellanskillnaden till reklam och insatser för att öka trivseln på andra punkter i stället…

   Hemikramar ♥

 7. HEMIMAMMA skriver:

  Nu åker vi in till graven… Vi hörs senare ikväll…

 8. HEMIMAMMA skriver:

  Ghost siar om framtiden för Grekland (och andra länder lika gärna):

  ”Råttorna lämnar det sjunkande, eller rättare sagt sänkta, skeppet. Klarare bevis för att Marx hade rätt när han hävdade att kapitalet har inget fosterland är svårt att uppleta. Kapitalister bryr sig bara om sitt kapital, hemland, hemlandskärlek eller kärlek till sitt folk har de inte. De räddar sina tillgångar och lämnar landet och folket i sticket till fattigdom och umbäranden.”

  http://ghostopinion.wordpress.com/2012/02/28/ghostrattorna-lamnar-det-sjunkande-skeppetkrugman-om-grekland/comment-page-1/

 9. skvitt skriver:

  Delade på FB.

  Märkliga föraningar timmarna före hade både jag och min mor. Hon för sig och jag för mig. Dock utan att någon av oss anade att de där varslen rörde Palme. Närmast kom dock min mor som drömde om att hon satt vid ett stort bord tillsammans med en massa andra. En av dem var Palme. Och kanske ännu märkligare, en av de andra var Ebbe Carlsson!

  Kram!
  /Skvitt

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag hade inte en aning och chockades svårt när beskedet kom. För mig var det som om min pappa dödats eftersom jag insåg Palmes insatser i politiken och världen. Jag förstod också på en gång vad som skulle följa på mordet och att det aldrig skulle lösas…

   Hemikram ♥

 10. skvitt skriver:

  När jag kom till jobbet på måndagen var den allmänna uppfattningen att mördarens skulle gripas när som helst. Högst ett par dagar skulle det ta.
  Jag var den ende som inte trodde på det. Jag sa till och med att den tar de aldrig!
  ”Jodu, man kommer inte undan med ett sådant mord!” Var deras eniga mening. Men jag sa återigen att han aldrig kommer att gripas.

  I dag skulle det vara roligt att konfrontera dem alla med deras blåögdhet. Sen kunde jag fråga dem om de även trodde det som stod i pressen om Saddams massförstörelsevapen, eller om de trodde på vad pressen skrev om diktatur i Sovjet, de skrev om Gaddafi eller om de tror på vad media i dag just nu skriver om Syrien.

  Det skulle då visa sig att de är lika blåögda i dag som de var då, 1986.
  Det är så djävla lätt att lura vanligt folk så man häpnar! Kan folk inte tänka själva? (Mitt hemliga svar: NÄ!)

  Detta ”kommer aldrig att finnas i skolböckerna. ”
  http://www.freewebs.com/politiskt/palme.htm

  Kram!
  /Skvitt

  • HEMIMAMMA skriver:

   Nej du har rätt. Jag tror att den allmänna förhoppningen var att det skulle lösa sig, men jag insåg hur landet låg.

   När man inte förstår hur de inre maktstrukturerna fungerar och kan acceptera att människan kan göra vad som helst, och föredragsvis gör det, för att uppfylla sin agenda och nå sina mål, så gör de det, så lever man i en naiv världsbild, där svart och vitt är skarpa kontraster i stället för olika skarpa nyanser av grått.

   Frågan är vilken vikt det faktum att det var helg hade för utvecklingen av utredningen då amerikansk polis ofta påpekar att man ha 48 timmar på sig att samla forensisk evidens innan de förstörs?

   Tack för länken den lägger jag in i inlägget!

   Hemikramar ♥

 11. Pluppa skriver:

  Även att jag inte är sosse,så tycker jag ditt inlägg är bra!
  Kramar/Pluppis

  • HEMIMAMMA skriver:

   Tack för det kära Trollmor. Jag är inte heller sosse längre, sedan Sverige gick med i EU, och jag såg seras förfall redan 1986, men ville inte tro på det mina ögon och mitt förstånd sade mig. Det tog några år av förnekande innan jag insåg att det inte längre var det parti som stod för den världsbild jag ville arbeta för. När jag insåg det så har jag allt sedan dess gått över till och verkat för Vänterpartiet. De står idag där Palme och Sossarna stod då 1986.

   Hemikramar ♥

 12. kao skriver:

  Det var en sorgens dag för de flesta, då Palme mördades. Även bland vissa av hans politiska motståndare. Jag minns exakt vad jag gjorde den natten då nyheterna gick ut på radio. Alla i rummetb stelnade till. Sen sa en av dem: ”Det här kan inte vara sant”. Sen återkom nyheterna efter en stund och alla fattade.

  Det märkliga är också att en polis från den ‘berömda’ norrmalmspolisens piketgrupp i sin com.radio sa följande till en kollega: ”De fick den jäveln! Äntligen”. Varför följdes det aldrig upp, kan jag undra.

  Som jag tidigare sagt och skrivit förändrades Sverige från den dagen Palme mördades. 9 av 10 mord klaras upp, men inte ett statsministermord. Mycket konstigt.

  Suveränt skrivet. Bra gamla videos som var värda att ses om.

  Kram
  Kao

 13. alvfe skriver:

  p1 hade ett informativt å bra inslag spektrum Marja Tallgre om det kommersiell förtrycket av konst och kultur
  //Clarte´ den grupp som var en stark kraft i formadet av det de då beskrev som den svenska drömmen på 30 -40 tal ,om de nära sambanden samverkan mellan kultur,intelligentia och politik..de värderingar och den ideologi som byggde folkhemmet..och som nu åter kan ses som en dröm ..en verklighet vi upplevt i stora stycken som om vi en gång drömt ..
  Juholt hade en aning om det här ..försökte bygga ett motstånd mot kulturens ,värderingarnas hela samhällets kommersialisering

  Det har beskrivits hur det i organisationer sker en bortrensning av dem som är bäst ..de blir ett hot för dem som själva kunde få sina positioner sänkta ..de som är bäst bortröstas
  som i progr Robinson

  • HEMIMAMMA skriver:

   Det var nog därför man bestämde sig för att förgöra honom.

   Hemikramar ♥

   • alvfe skriver:

    iaf en faktor i sammanhanget (som man nogsamt nu låtit bli att nämna utan vänt till sin motsats ,vilket oftast sker vid mobbning)

    säskilt tydligt kommer iaf jag att tänka på hans initiativkraft då den nya passiva S-strategin gråar till sej och vränger sej runt sej själv ..vad debatteras nu ..eg ?inget behöver diskutera S har lagt sej ..kärnkraft,rut ,ingen talar om de utförsäkrade (det är ju radikalvänsterfråga tydligen) inen sosdemokrat reagerar med styrka och tydlighet ens då det där med 75 årig pens åldern ploppar upp ..HJ vågade ju ta upp frågor med kraft ..tala om att msk slits ut ,att de knappt ens orkar jobba till den nuvarande.. det var väl FRs behov av att skjuta ytterligare ett segerskott i luften efter segern över HJ utgången usch så skändligt

   • HEMIMAMMA skriver:

    Man blir så ledsen… =0(

    Sorgsen Hemikram ❤

 14. – Först kom K O Feldt och högerflygeln, unga tuppar som ville förändra Socialdemokratin, sätta sitt märke på den (sin skit, om du vill) – de nyliberala. Palme levde ännu, men kunde inte göra något emot, för den unga vänsterflygeln inom S var överkörd, det stöd han skulle kunna ha behövt för att bjuda motstånd. ” Gör som ni vill, jag begriper mig inte på ekonomi” lär han ha sagt dem. Det skulle han inte ha sagt om han fått stöttning. Palme ”dödades” två gånger, ville jag ha sagt.

  K O Feldt, en sådan pajas! Hur han arrangerade avslöjandet av sitt motstånd mot löntagarfonderna. En kameraman med supertele skulle i riksdagen från åhörarplats spontant ha fotograferat Feldts notblock när han krattade ner sin ”poesi” om dem? -Knappast sannolikt.

  Palme däremot, en stolt intellektuell med stort mod och rött hjärta. Jag minns sorgens dag, den lördagsmorgon när jag som vanligt slog på radion för att höra ekot men var några minuter sen efter 8 och hur jag hörde sorgemusik i stället för nyheter. Jag låg undrande (bakis) och lyssnade. En röst sa efter några minuter: ”med anledning av statsminister Olof Palmes död” och jag tänkte: Jaha, vad sorgligt. Det måste ha varit hjärtat. Senare den dan var jag en av dem som stod utanför färg-affären och dystert såg mot det ljusröda, frusna blodet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s