Hemimammas tankar – "Endomagen" ett helvete som kvinnor som jag och Julia lever med…

angel_loves.png14ecd189ab5bcef4.jpgGOD AFTON!! Stackars Julia Arnstad… Hon har Endometrios, en helvetisk sjukdom att leva med.

Jag vet precis hur hon har det… Jag har också levt med detta helvete i många år…

GLÖM SEX, det gör för ont… ”thank you very much”

Enda ”boten” är graviditet. och eftersom jag fött många barn, så tog det extra lång tid för mig att få diagnosen

 En av sidoeffekterna är att varje graviditet, dessutom riskerar att bli extrauterin, dvs ett utomkvedshavandeskap. Som är livsfarligt. Vanligen i en av äggledarna. Alltså ett foster, som växer där det inte ska…

För mig rök höger äggledare för drygt ett år sedan i just ett utomkved. Det var på håret att jag överlevde… När det läkt satte de in en hormonspiral för att få kontroll på blödningarna… jag vågar aldrig mer bli gravid…

Bara det är en outhärdlig sorg ibland och tanken på det barn som inte fick chansen?

”Alla blödningar minskar eller försvinner och därmed smärtorna” ”Du kommer att kunna ha sex som vanligt igen”

Nu har jag kämpat med detta i ett år. Men i morse gav jag upp… Då har jag haft konstanta smärtor och blött i två veckor och varit blek som ett lakan… Nu orkade jag inte längre…

De fick ta bort den. Nu vilar jag och återhämtar mig och hoppas att blödningarna ska ge sig… Min stackars make, som alltså inte kunnat räkna med att få några äktenskapliga plikter fullgjorda (något som jag brukade göra med nöje) kommer nog att hoppas att smärtorna ger sig med *ler*… men han har stoiskt stöttat och fast oron ligger under huden på honom, så säger han inte ett knyst…

Nu ikväll har jag faktiskt inte lika ont som i morse, så det går åt rätt håll…

Så småningom om tre månader, när kroppen stabiliserats och alla vilda hormoner släppt greppet om mig, får man fundera ut någon ny behandling. Men de hormonbehandlingar som talas om i artikeln nedan, kommer inte vara aktuella tyvärr..

Min mamma och moster hade bröstcancer. Mamma dog. Min moster INTE. Men hon vägrar lämna ett enkelt blodprov, som ger ett snabbt svar på frågan ”Har jag ärvt mammas gener” Ovissheten har plågat mig i 10 år.

De nya symptom, som fått mig, att ånyo söka vård, har föranlett att nya undersökningar skall inledas, (efter den cysta som man opererade bort för två år sedan) och på onsdag börjar provtagningarna…

Nu fantiserar jag att alltihopa är en effekt av de vilda hormonerna från spiralen och att de försvinner av sig självt nu…

Vore det inte skönt, så säg?

UPPDATERING: ALLA verkar ha missat vad jag skrivit längst ner, så nu flyttar jag det HIT och RÖDMARKERAR DET så ni inte ska missa vad jag vill säga:

Och Boppan, som råkade få vinterkräksjukan just igår, när jag var helt utslagen, verkar hämta sig också…

Jag hoppas att allt är väl med er alla mina fina vänner på bloggen och jag vill tacka er för det stöd ni visat och det ger styrka för kommande dagar… Jag hoppas att ni har överseende med att min ork kanske inte är som vanligt och att jag kanske inte kommenterar lika mycket som jag brukar göra hos er i vanliga fall…

Jag gläds åt att se er skriva om alla de ämnen jag önskat att jag orkat just nu…

Jag vill reblogga var och varannan av er, hela tiden, har jag sett de senaste veckorna =0)

MEN NI SKA VETA ATT JAG ÄR STOLT ÖVER ER ALLIHOPA!!

Men jag vill inte ta bloggpaus, bara lugna ner tempot lite? (jag ska FÖRSÖKA ok?)

Är ni med på det?

442e93f5bfc2164a.jpg

Julia lider av den bortglömda kvinnosjukdomen…

<!– if (window.ABse && ABse.ads) {ABse.ads.setupAdArea(‘ab_kropphalsa_kvinnlighalsa_artikel’,’f’,210,360,200).loadAd();} else {document.write(‘<scr’+’ipt type=”text/javascript” src=”http://ad.dc2.adtech.de/addyn|3.0|831.1|2029817|0|-1|ADTECH;cookie=info;loc=100;target=_blank;alias=ab_kropphalsa_kvinnlighalsa_artikel;key=’ + ((window.abAdsHeliosUtil && typeof window.abAdsHeliosUtil.getArticleKeywords === ‘function’) ? window.abAdsHeliosUtil.getArticleKeywords() : window.abAdsHeliosArticleKeywords) + ‘;grp=’ + ((window.abAdsHeliosUtil && typeof window.abAdsHeliosUtil.getGroupId === ‘function’) ? window.abAdsHeliosUtil.getGroupId() : window.abAdsHeliosAdGroupId) + ‘;misc=’ + new Date().getTime() + ‘”></scri’ + ‘pt>’);} // –>

Endometrios nonchaleras ofta av läkarkåren

I tio år har Julia Arnstad, 30, lidit av sin smärtsamma endometrios utan att läkarna har tagit hennes symptom på allvar. Sjukdomen har gjort hennes liv till ett helvete.

– Läkarna avfärdar mina besvär som psykiska, säger Julia, som tappat all tro på läkarkåren.

Hon hoppas nu få hjälp vid det nystartade endometrioscentrumet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala där man specialiserat sig på att hjälpa kvinnor med endometrios.

Många inom vården känner knappt till vad endometrios är vilket gör att den diagnosen missas och kvinnorna tvingas ofta valsa runt hos flera doktorer utan att få hjälp, säger Matts Olovsson, överläkare och chef för Sveriges enda endometriosklinik.

Avfärdas som psykiskt

Att kvinnor som lider av endometrios nonchaleras av sjukvården vittnar Matts Olovsson om.

– Det är vanligt att mina patienter får svaret från sina läkare att deras symptom är psykosomatiska eller beror på någon form av magproblem.

Julias besvär började i de sena tonåren med att hon drabbades av en olidlig smärta varje gång hon fick mens, ägglossning eller hade samlag.

Först när hon var 20 år fick hon diagnosen endometrios, en sjukdom som drabbar var tionde kvinna i fertil ålder.

Inget hjälpte

Julia fick olika hormonpreparat som skulle hjälpa mot smärtan, men utan resultat.

Om det inte fungerar med hormonsprej kan man gå in och bränna bort endometriosen. I sista hand görs en hysterektomi, då livmoder, äggstockar och äggledare tas bort.

Julia har vid upprepade tillfällen opererat bort cystor på äggstockarna, vilket är typiskt för endometriospatienter.

Kvinnor med endometrios har lägre fertilitet, men Julia har trots sin sjukdom lyckats bli gravid vid två tillfällen men bägge sönerna, Oskar, 5, och Oliver 1,5, har fått förlösas med kejsarsnitt, vilket är vanligare bland kvinnor med endometrios.

Skräckfyllda förlossningar

Julia minns sina förlossningar med skräck. I fem dagar låg hon med värkar innan man till slut beslutade sig för kejsarsnitt när Oskar skulle födas.

– Jag öppnade mig inte och de brydde sig inte om att jag hade konstaterad endometrios, säger Julia som önskar att de tagit ut Oskar tidigare med snitt så att hon sluppit lida så länge.

Julia menar att endometrios är en bortglömd kvinnosjukdom och hon får till viss del medhåll av Matts Olovsson.

– Den är i alla fall väldigt styvmoderligt behandlad. Hade det varit en sjukdom som drabbat män hade det satsats betydligt större resurser. Kvinnors klagan avfärdas ofta som gnäll. Genomsnittstiden för att få diagnosen endometrios är åtta år.

– Det är en mycket lång tid med onödigt lidande, säger Matts Olovsson.

Julia står nu i kö för att få hjälp. Hon har bestämt sig för att göra en hysterektomi.

– Som det är i dag klarar jag varken av barn, hem, arbete eller vänner. Det är jättejobbigt att leva ett normalt liv, säger Julia, som hoppas att hennes remiss snart hamnar först i kön. Matts Olovsson och hans team står redo att hjälpa henne.

Katarina Elmblad

Snabbfakta/Endometrios

Endometrios kommer av att livmoderns slemhinna sitter på fel ställe, på till exempel äggstockar eller äggledare. Endometrios är en vanlig, men av allmänheten ganska okänd, kvinnosjukdom. Uppskattningsvis 100 000 svenska kvinnor är drabbade. Det är en kronisk sjukdom som det ännu inte finns något bot för och man vet inte heller varför den uppstår.

Symptom kan vara:

• Kraftig smärta i magen, ofta före eller i samband med mens

• Smärtor vid ägglossning

• Smärtor inne i magen vid samlag

• Smärtor inne i magen när man kissar eller har avföring

• Förstoppning och/eller diarré

• Trötthet, utmattning

• Oförklarlig barnlöshet

Behandling och symptomlindring

• Smärtstillande medel

• Hormonbehandlingar

• Operation, till exempel att endometrioscystor eller andra endometrioshärdar tas bort. (Källa: Matts Olovsson vid Nationellt Endometrioscentrum i Uppsala samt http://www.endometriosforeningen.se)

För mer information: http://www.endometriosforeningen.se

MER FAKTA /Endometrios/ Adenomyom här på ”Hemimamma svarar

39d015115770a8cf.jpg

Uppdatering 19 dec -11 Nu vet jag att detta egentligen var Kronisk Borrelia

GOD AFTON!!

Annonser

77 thoughts on “Hemimammas tankar – "Endomagen" ett helvete som kvinnor som jag och Julia lever med…

 1. HEMIMAMMA skriver:

  KEEP UP THE GOOD WORK!!Hemikramar er alla ♥

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag gläds åt att se er skriva om alla de ämnen jag önskat att jag orkat just nu…Jag vill reblogga var och varannan av er, hela tiden, har jag sett de senaste veckorna =0)MEN NI SKA VETA ATT JAG ÄR STOLT ÖVER ER ALLIHOPA!!

  • HEMIMAMMA skriver:

   UPPDATERING av texten

 2. fiffy skriver:

  Detsamma, detsamma Hemimamma!!Jättebra att du tar upp detta!! Kvinnosjukdomar har, TYVÄRR, som oftast, en tendens att nedvärderas och rentav HELT negligeras!!..Förutom t.ex. Endimetrios, som du tar upp här, så är även sjukdomar som t.ex. utbrändhet, stress och värk i nacke och axlar, mm. mm., sjukdomar som ofta drabbar hårt arbetande kvinnor, medan detta även är dem sjukdomar som lättast får avslag från FK!!..Liksom sjukdomar som uppkommer vid graviditet, som t.ex. foglossing och annat! Detta kan man verkligen kalla ett SJUKT SYSTEM, FY TUSAN!!Angående dina symptom, så stämmer dem faktiskt i mångt och mycket in på din egen analys om hormoners inverkan på kroppen..Slutligen, helt klart att du ska fortsätta blogga i det tempot som du själv önskar! För min del får du JÄTTEGÄRNA ha det tempot på bloggandet som du haft hitintills!! =)..dvs. så länge du känner att det när dig!Maasor av varma kramar från fiffy!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Självklart när det mig, annars hade jag inte gjort det, men jag blir frustrerad att jag inte pallar med lika mycket som för några månader sedan… och jag vet ju att det jag skriver är viktigt för många människor som känner att ingen tar dem på allvar och lyssnar till deras åsikter…Från början i bloggen kunde jag lägga ett par inlägg varje dag… nu har det minskat till ett varannan dag eller ett om dagen… jag hoppas kunna fortsätta i det tempot…Men kanske korta ner inläggen också… ev…Vad glad jag blir att du tyckte mitt inlägg var viktigt… Jag visste inte riktigt om jag skulle våga eller om ni skulle tycka det var ”gnälltjat”…Hemikramar ♥

 3. fiffy skriver:

  *massor

 4. Maj-san skriver:

  Ja du Hemi, vi kvinnor får mycket elände, finns så mycket sjukdomar som vi drabbas av. Och spärrade upp ögonen över hormonspiral. Jag fick en sådan insatt efter sista misfallet -96, då satte alla stopp för vidare försök till ett barn till, och eftersom jag hade fått svårt med mensen efter alla graviditeter, så var detta något nytt och revolutionerande. Men i efterhand är jag inte säker på att det var så bra, för efter ca 10 år hade min livmoder dött, akut operation med snudd på livet som insats, och jag funderar ofta hur det kunde ske, i mitt bakhuvud finns tankarna över spiralen.Endometrios är en hemsk åkomma, men som med alla kvinnliga sjukdomar blir det satt på mellis, stor fy och skam.Hoppas att du vilar upp dig, och får nya krafter, framför allt att du blir frisk. Det ena kan hänga samman med det andra, så jag håller mina tummar över att allt går bra.kramar om

  • HEMIMAMMA skriver:

   Usch, stackars dig Maj-san… i mitt förra inlägg kom en kommentar om ”Depo provera” från Kaoskatta:”Sen visade det sig att p-sprutan, Depo Provera, utvecklats för män, men männen blev feta ocoh impotenta så då gav läkarvetenskapen den till kvinnan istället. Det syns ju inte utanpå om vi är ”impotenta”. Det är så cyniskt att det är näst intill obegripligt.”Så hormoner ska man nog vara försiktig med och uppenbarligen så fungerar de inte som det är tänkt alla gånger…Jag hoppas verkligen att du har rätt….Hemikramar ♥ Tack för att du finns!!

 5. fiffy skriver:

  I JUST LÖÖW JO, JO KNOW, YES??!! =))Ditt bloggande gör VERKLIGEN skillnad för dem som inte kan göra sin röst hörd!! OJ, har du tidigare skrivit ett par inlägg om dagen?!!..Jag är verkligen MÄKTA imponerad!!..Jag önskar att du har orken att blogga, minst, en gång/dag! ;-)..men ingen press från mig, du känner själv hur mycket du orkar!!..och nu är jag allvarlig!!Dessutom behöver du inte korta ned dina inlägg det minsta!!..det som är bra, är att det finns länkar som man kan gå tillbaka och läsa vid ett senare tillfälle, om man inte har tillfälle att göra det första gången man läser inlägget!Ditt inlägg är VERKLIGEN JÄTTEVIKTIGT!!Massor (..där satt den..) av kramar från fiffy till Hemimamma!! ♥

  • HEMIMAMMA skriver:

   AJ LÖÖV JO TO JO NOU!! ♥Tack för ditt stöd, jag hoppas verkligen att du och alla andra som stöttar förstår hur viktiga ni är för mig??Jag ska försöka att skriva så mycket jag orkar, så får dagsformen bestämma??DU och jag FIFFY… du och jag… Nu ropar sängen på mig för ett par timmar sömn…God natt skatt!! ♥

 6. Maj-san skriver:

  Helt galet, blir så förbannad över denna lek med våra kroppar. Så fort det inte är bra för män ska kvinnor pröva, vilket skitdrabbel. Oj, nu vaknade jag till i natten, haha. Skulle det vara roligare med feta och impotenta kvinnor, man kan ju undra.Jag är glad att du finns, du visar vägen, och du får oss andra engagerade.Många kramar

  • HEMIMAMMA skriver:

   Vad sa LORRY ”Hur skulle det vara med KÅT GLAD OCH TACKSAM”? eller hur? Jag blir också arg på när sk ”förståsigpåare” leker med både våra kroppar och barns kroppar nu i frågan om sen avnavling och könsstympning, där allt handlar om att vi ska begränsa våra hälsor och kroppsfunktioner till någon annans nytta eller nöje… så cyniskt!Din sista mening rör mig till tårar…. jag vet inte vad jag ska svara förutom ett ömt tack…Hemimassor av hemikramar ♥ nu måste jag vila och försöka sova…Godnatt käraste Maj-san och tack för att DU finns!! ♥

 7. Ignorant idiot skriver:

  edometrios verkar inget kul att ha… jag hoppas du blir frisk.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Nej, det är bara förnamnet… biverkningarna är smärta och i stort sett noll sex…Som jag har förstått det så kan det inte botas, utan bara hållas under kontroll…

 8. Arrami skriver:

  …endometrios borde inte vara en sjukdom som vården tar lätt på och jag blir både förvånad och förbannad över den okunnighet som tycks finnas bland läkarna kring denna diagnos…men den gamla kvinnosynen blir tydliggjord som i högsta grad levande, givetvis fick ni ta överp-sprutan: ”Sen visade det sig att p-sprutan, Depo Provera, utvecklats för män, men männen blev feta ocoh impotenta så då gav läkarvetenskapen den till kvinnan istället. Det syns ju inte utanpå om vi är ”impotenta”. Det är så cyniskt att det är näst intill obegripligt.”…fy fan!Men jag är glad du är på bättringsvägen! ;-)Kram.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag inser ju att andningsuppehållet kan vara kort innan de ”normala” smärtorna återkommer..Det som gör mig besviken var ju att man sade att jag skulle slippa mitt lidande om jag hade Hspiralen, men så blev det ju inte… det gjorde ju lika ont ändå… men nu slipper jag känna mig konstig i alla fall och allt annat som förknippas med hormonsvängningar försvinner…Det gjorde ju saken bara värre…Hemikramar ♥

 9. Tummelunsen skriver:

  Kramar om och rusar ut igen – ständigt på språng *pust pust*

  • HEMIMAMMA skriver:

   Hm… har du fått hemi-sjuka? Så brukar ju jag vara annars? *LER*Tackar för kramen!! Hemikramar om dig tillbaka ♥

 10. LuddesMorsa skriver:

  Ja, kvinnosjukdomar och kvinnors hälsa är så eftersatt. Vad skall vi göra för att få en ändring på det?Denna sjukdom låter oerhört besvärlig och jobbig, det är fantastiskt att Du ändå klarar att blogga och hålla igång så mycket som Du gör. Du verkar ha ett enormt jävlaranamma i Dig! Det är bra, men ta det lugnt och vila också.Hoppas verkligen att Du skall kunna komma tillrätta med Dina hälsoproblem, så Du skall slippa ha det så jobbigt.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag önskar att verkligheten för kvinnor, att vi avfärdas som gnällkärringar kunde upplysas bort i hundranittio… Jag vet ju att Fibromyalgi är också en sjukdom som inte tas på allvar, för att de flesta sjuka är kvinnor… Finns det förresten manliga fall? Någon som vet?Att blogga är en distraktion (en rolig sådan) och ett sätt att försöka påverka samhället från mitt lilla hörn i världen, då de små barnens behov begränsar mina möjligheter att verka socialpolitiskt på annat sätt just nu. I vanliga fall är jag både stark, envis och tålig. Det jävlaranamma som jag har, lades grund för redan när jag växte upp i tesen ”Det som inte knäcker, det stärker”Så min kämparskalle har byggts upp gradvis, för varje händelse, för varje år…Jag är mest frustrerad över att sexet blir nästan omöjligt, och det borde vara ett incitament för manliga läkare att så snabbt som möjligt, med hänsyn till sina medbröder, våra makar, hitta botemedel och lindring…För män vill ju ha sex och det brukar ju vara viktigt för dem….(Att det egentligen, i normala fall är lika väsentligt för OSS kvinnor, ter sig tämligen ointressant i sammanhanget, verkar det som om man utgår och jämför forskningen på manliga respektive kvinnliga sjukdomar…)Jag inser att jag är människa och därmed måste ta det lite lugnare just nu…Hemikram

 11. Pellefantia skriver:

  absolut ta en paus du kram…………….

  • HEMIMAMMA skriver:

   Inte en paus, det är nog omöjligt, men lite lugnare tempo ett tag…Min gubbe skrattade och sade ”Du har hormonbaksmälla” idag när huvudet håller på att sprängas… men smärtan i livmodern är nästan borta… för nu i alla fall…Hemikramar ♥

 12. Pinglan skriver:

  Vad jobbigt du måste ha haft det pga sjukdomen. Inte undra på att du har blivit så stark!Ha en så god dag du kan. Var rädd om dig!

  • HEMIMAMMA skriver:

   ”What doesn’t break you, make you” har jag hört… så har mitt psyke byggts upp alltsedan barnsben och jag är en typisk maskros…Just nu så försöker jag distrahera mig själv från ”hormonbaksmällan” som min make kallar min huvudvärk idag…Hemikramar och tack för dina vänliga tankar!! ♥

 13. A-Linda skriver:

  Endometrios låter verkligen inte roligt. Hade faktiskt inte hört talas om det. Det är ju inte klokt det, med tanke på att så många som 100 000 svenska kvinnor är drabbade ! Märkligt att det talats så tyst om det och att läkarna är så okunniga. Jag hade bara hört talas om vestibulit. Men det här låter ju faktiskt ännu värre.Det låter mycket klokt av dig att försöka lugna ner tempot nu. Jag, som inte har småbarn och som sover på nätterna, blir trött bara vid tanken på att köra på i den takt du gör.Kram

  • HEMIMAMMA skriver:

   Nu skojar du? Din takt är ju ÄNNU högre än min ju och du skriver ju i en massa andra forum…Endometrios är en livsförändrande sjukdom… När den är som värst, så har jag ont 3 veckor av fyra, 24/7… ont när man bajsar och ont när man kissar och sex är inte att tänka på, vilket gör att den psykosociala störningen blir maximal och det krävs en ängels tålamod från ens partner för att anpassa sig till de villkor som sjukdomen ställer upp för sexlivet…Förlusten av ett normalt sexliv känns hårdare än smärtorna på sätt och vis…Hemikram ♥

 14. Mavera skriver:

  Tyvärr, finns det en del sjukdomar som läkarna har mycket dålig kunskap om eller ingen alls. Oftast blir man som patient dumförklarad och nonchalerad av läkare, eller så hänvisar de till psykiska problem som inte finns. Inte sällan går man från läkare till läkare utan att få något vettigt besked. Själv har jag problem med sköldkörteln, som är mycket vanlig åkomma, men svårdiagnostiserad. Därför att läkarna inte bryr sig och lyssnar inte på patienten. Jag fick gå i fem år till olika vårdgivare och fick höra massa nedlåtande kommentarer, tills man upptäckt min sjukdom för 1år sedan. Förutom det måste man själv lära sig om sin sjukdom för att sen förklara det för läkare. Är det inte mening med sjukvården att man kommer ditt för att få lösning på sitt hälsoproblem istället för att utbilda vårdpersonalen? Detta är helt sjukt!Sköt om dig, Hemimamma!Kram!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Ja… samma sak har jag upplevt jag med… framför allt med min äldsta dotters sjukdom, som hon drabbades av som bebis, som heter ”Invagination” ett tillstånd som kan vara dödligt. Det innebär att en del av tunntarmen dras in i tjocktarmen och när peristaltiken sätter igång, så stryps syretillförseln och en bit av tunntarmen riskerar att dö av syrebristen (vilket är ”kallbrand”) och detta är naturligtvis förknippat med enorma smärtor för barnet som vanligen är från 6 månader till 1 år, när det inträffar… ett ovanligt syndrom men som sagt väldigt allvarligt.Jag fick slåss mot 11 (!) olika läkare, trots ultraljudsbilder som bevis, innan man accepterade att Trapp kunde lida av detta ovanliga fenomen… (detta ämne är nog värt ett eget inlägg, när jag blir piggare) eller det faktum att hon drabbades av flera på varandra följande ”anfall”Men det viktiga var, att de gav sig inte i sin diagnos ”KOLIK” förrän jag hade läst in hela diagnosen och kopierat alla artiklar i svenska, engelska och tyska läkarböcker, på karolinska sjukhusbiblioteket och slängt framför näsan på dem… och knappt då heller…Så där kan vi snacka!!… självklart fick vi utbilda både läkarna och sköterskorna på Astrid Lindgren, som ville avfärda mig som mamma, att jag inte kunde något…Den enda som faktiskt köpte saken och som lyssnade och hjälpte oss, var en gammal, gammal barnsköterska, som berättade om de fall hon stött på under sitt långa arbetsliv och de slutsatser hon dragit av det… och vad hon ansåg vore en bra behandling (busenkel faktiskt)Så vi åkte hem och gjorde som hon sade och då blev Trapp frisk och slapp få det flera gånger..Så jag har adopterat amerikansk syn ”get a second opinion” kombinerad med en hälsosam skepsis, när det gäller svensk läkarvård. Jag läser alltid in mig på de sjukdomar som drabbar min familj och är en lejonmamma… eller varginna…och det är HELT sjukt…. vansinne att man inte ska kunna lita på vården. Man måste vara frisk för att orka vara sjuk i vårt land, i synnerhet idag…Genomsnittlig diagnostid för ENDO är 8 år….Jag ska försöka *LER*Hemikramar ♥

 15. Lindalou skriver:

  Hoppas att du på något sätt kan bli av med smärtorna. 😦 Vad gäller barnaalstrandets kanske din man kunde sterilisera sig så du slipper hormoner i kroppen? Om ni ändå inte kan skaffa fler barn menar jag. På så vis skyddas du ju från utomkveds och ni kan ändå mysa lite när det går.Krya på dig

  • HEMIMAMMA skriver:

   Vi har börjat diskutera just det du säger… Till skillnad från många män, så verkar det inte vara någon prestige för min man… så nu håller han på att ta reda på hur man gör, och han ställer sig inte främmande till det hela rent teoretiskt…Men det tråkiga är ju att hormonerna är ju det som ska hålla kontroll på blödningarna…Moment 22… Hemikramar

 16. Mörlin skriver:

  Ta bort livmodern!Det bästa jag har gjort i mitt liv! så underbart att slippa tänka på oönskad graviditet och mens!Rekomdenderas kraftigt!Har fått tre barn med/trots p-piller och en med kopparspiral…som för övrigt satt fast i huvudet på honom när han kom ut! Inga bra skydd alls….MörlinKrammar!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag har ju fått de barn jag velat, men hur funkar sexet? Jag förstår om du hellre vill svara på snackSpiralen i huvudet?? Jösses… hur fick de bort den då?Jag hoppas att du vill svara på min fråga.Hemikramar ♥

 17. Maria de Suède skriver:

  Kvinnosjukdomar glöms bort, men ej de manliga… I stort…Alla människors lika värde verkar inte gälla inom sjukvàrden… Sen är ju varje patient unik, sà det finns ju inga direkta unika botemedel… Men sköt om dig och sà har jag tagit ledigt nu… Veckan innan julafton… Styrkekram ♥

  • HEMIMAMMA skriver:

   Då har vi lite att planera alltså? Jag hoppas verkligen att du kan komma tillbaka och hälsa på oss!Hemikramar ♥

 18. Tummelunsen skriver:

  TUMMEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!BS:Ja, fy bubblan vad du smittar! ;-)TummelunsenKramar tillbaka, du fina! ♥

  • HEMIMAMMA skriver:

   tack för Tummeeeeeeen *skrattar mycket uppiggad*Bara du inte blir smittad av mina smärtor… =0)Hemisuperkramar till Tummelunsen-stunsen! ♥

 19. Ullis skriver:

  Åh hemi…Vad säger man…Dom allra varmaste kramar härifrån sängen får du i allafall…Och angående Mörlins kommentar så skulle jag också vilja veta hur det funkar efter en sån operation..♥*kramar*♥

  • HEMIMAMMA skriver:

   Man säger ”skit på’re” och skrattar… eller nåt… jag KOMMER att resa mig igen och jag KOMMER att fortsätta… VAD SOM ÄN HÄNDER FRAMÖVER…något annat finns inte på min världskarta.Vad är detta för snack? I sängen? säg inte att du också är sjuk… suck… så får det ju inte vara!Jag tror att min make vill veta med =0) (jag med hyssh!)Jag hoppas att hon svarar…Hemikramar ♥

 20. Sirpa skriver:

  Sicket elände..så jobbigt!=OSirpan säger bara..(vad kan man säga när man inte hittar orden som hör ihop med tankarna?!)Krya på..krya på..krya på..Och så massvis med kramisar!!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Om man inte hittar orden som hör ihop med tankarna, så får man hitta tankarna som hör ihop med orden?*Var, när, hur?*Fantasierna riskerar ta över intellektet efter torkan.Bara hormonfyllan går över…Men mina svårigheter är futtigheter jämfört med det som du går igenom…Vi ska hålla koll på vad som är viktigt i livet, eller hur?Massvis av hemikramisar till goaste Sirpan!! ♥

 21. kaoskatta skriver:

  Man måste var vaksam mot läkare. De flesta är säkert (?) bra, men stopskott är inte ovanligt alls. Kanske för att läkemedelsbolagen mutar dom med allt möjligt? Hur som helst fick jag kikhoste när jag var i 20-årsålder, gick till läkare och ville bli sjukskriven för jag hostade tills jag kräktes eller tappade andan. Det var solklart för varenda människa att jag hade kikhosta…men inte för läkaren. Nej, minsann! Jag hade något psykosomatiskt för att jag inte trivdes på jobbet. Jaså?! Spelade ingen roll vad jag sa, han ville tvinga på mig lugnande. Aldrig i livet, sa jag, och gick till en annan läkare som direkt förstod att det var kikhosta. Ja, vad ska man säga? Håll ögonen öppna, lyssna på din magkänsla och sök upp en annan läkare om du inte tror din läkare har rätt i sin diagnos…jag menar blott…om man kan ta fel på kikhosta av alla uppenbara sjukdomar, då måste det vara rätt illa, eller hur?

  • HEMIMAMMA skriver:

   *nickar och håller med*Man måste vara vaksam mot läkare och förnedringskassan…Dessutom verkar vaccinationsvilligheten minska…Solidaritet även där…Hemikramar ♥

 22. Mörlin skriver:

  Jag kan säga såhär ang sexet……var det inte bra innan…..så kommer du INTE ångra dig…..nu har jag inte sagt för mycket. ;)))) Allt känns precis som vanligt efter att såret på magen har läkt….tar ca 4 veckor och sedan är det bara att ‘köra’ på….ingen fara! =)Annars kan du mejla på FB så kan jag svara där.Han med spiralen i hövvet föddes med akutsnitt och då tog dom bort den efter att han var ute och sedan fick vi spiralen i ett kuvert som ‘minne’! :)))))) Ganska kul….jag har kvar den än…efter 18 ½ år…=)MörlinKrammar!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Ska jag bli ”på” nu? *LER* ok jag måste erkänna att bara tanken…. det var ju SÅ bra innan…Tack för att du ger mig hoppet åter!Jag har tusen frågor att ställa så brevet kommer som ett svar på posten (på snack)Hur tog dom bort den?? ursäkta dumma frågor?!Tack så fruktansvärt mycket att du svarade och uppmärksammade mitt rop på hjälp!!Jag har nog sparat konstigare saker av mina barn.. hehe…Hemikramar ♥

 23. Winch på spökbesök skriver:

  Jag är inte läkare men om en god vibb hjälper till lite genom sfären så får du den. Jag PM-ar dig senare Kramar dig wincherligen

 24. Sirpa skriver:

  Bs: Nu kan jag inte låta bli att svara,borde sova nu ju=) Vilket fall..jag tror att jag förstår vad du menar,det känns så!Min första sambo,min dotters pappa kallade mig för ..”kujkurjruk”(Turkiska).. *asg*…det betyder ungefär..svansen,vi gjorde mycket tillsammans,jobbade o.s.v..han avled för några månader sedan..usch! Nu blir jag ledsen när jag tänker på det..=(Vi är skilda sedan måååånga år,men ändå!!Aj då..men så klart ska vi starta om igen,det måste vi! Visst!Godnattkram igen då!!=)

  • HEMIMAMMA skriver:

   Av respekt för din sorg har jag svarat hos dig…Men visst ska vi starta om hjärtat!! SJÄLVKLART ♥ TILLSAMMANSOch jag är här när du behöver mig.Hemikram ♥

 25. - Winch - skriver:

  PM-a, just det, privat meddelande. Det är inte alltid lätt att veta. Alltså är inga frågor dumma. Kram åter igen wincherligen, 🙂

 26. Sirpa skriver:

  Tack vännen,samma här!!Puss!

 27. Törnråza skriver:

  Förstår inte hur du klarar ha ett så gott humör trots dina prövningar.Med önskningar om ett snabbt tillfrisknande.Kram! @}–`,@}-,@}–,–`—-@}–,/

  • HEMIMAMMA skriver:

   Med lång långsam tillvänjning, slag för slag, år för år, har min kämpar/vinnarskalle fostrats”What doesn’t break you, make you” har jag hört… så har mitt psyke byggts upp alltsedan barnsben och jag är en typisk maskros… och att fokusera på vad som är viktigast och konstruktivt:1. Mina barn lever alla och har hälsan2. Min make mår bra och har jämförelse lite ont, för att ha Bechterews syndrom1. JAG LEVER FORTFARANDE…”De kan vinna slaget – men de vinner INTE kriget”Tack för alla vackra blommor!! jag blir jätteglad!! Jag önskar att jag också kunde göra sådana Men jag kan göra sådana här : ♥ =0)Hemikramar ♥

 28. HEMIMAMMA skriver:

  Med anledning av kyrksysters inlägg: http://blogg.aftonbladet.se/kyrksyster/2010/11/grotesco#lastComment där hon frågar/påstår”Det mesta tåls att skoja om. Även vad gäller kyrkliga företeelser.Men när man bygger upp ett skämt på något som inte är sant är det inte roligt längre. Man kan driva med fördomar, men när skämtet förstärker dom har det spårat snett.”I tråden kan man konstatera att engelsk humor är att föredra och att inga djur har företräde eller lika värde med människan… och att de ska hållas strikt åtskilda… jag citerar”Människan är ju rent biologiskt ett däggdjur. Vi fungerar och har en kropp som påminner om andra däggdjur. Men människan skiljer sig ändå markant från djuren genom sin högre intelligens, sitt språk, sin förmåga till moraliska överväganden, förmågan att gå emot sina instinkter.Människan ska råda över djuren, men har därmed också ett ansvar. Människan har en särställning. Bara människan har människovärde.” ”jag tror vi kan hämma beteenden som kommer ur reptilhjärnan. Åtminstone med viss träning. Men under stress har vi inte alltid kontroll.”MÅSTE JAG IFRÅGASÄTTA DETTA och min kommentar lyder som följer:Engelsk humor har en tradition av att driva med kyrkan MÅNGA GÅNGER mer än svensk humor någonsin har gjort det. Pga den puritanska samhällsordningen och den Victorianska moralen.Både FÖRE och efter Monty Python…Skall vi undervärdera människans gärningar under världskrigen (allra minst?) eller Holocaust, genom att kalla det STRESS?Biologiska experiment alltsedan femtiotalet (jag kan ge empiriska bevis om så krävs) ger uteslutande svaret att människan DÖDAR. För att rädda sig själv…4 av 5 pga rädsla för egen smärta eller undvikandet av auktoritetskonflikt.Ta bort alla sociala incitament för ”mänskligt” beteende, så är människan lika mycket djur som andra djur. Reptilhjärnans betingelser har inte med beteendehämning att göra. Den framträder och framhärdar i en sak och en sak allena ÖVERLEVNAD. Det är också empiriskt bevisat.Allt annat är mänskliga socialantropologiska konstruktioner av världsbilder.I fyra fall av fem…Vissa människor i historien, valde att gå i döden för sin medmänniska… alltså 1 av 5bland djuren är kvoten betydligt högre…. Men vi framhärdar i att upphöja ”människovärde”?Men Job finns… och i vissa av oss lever han än… på gott och ont…http://sv.wikipedia.org/wiki/Jobs_bok eller http://sv.wikisource.org/wiki/Bibeln_1917/JobHela historien är intressant i det perspektivet att det förklarar Guds härlighet och oantastlighet, oavsett hans(Guds) gärningar mot människan, men slutklämmen är bäst….36:12 Och HERREN välsignade slutet av Jobs levnad ännu mer än begynnelsen, så att han fick fjorton tusen får, sex tusen kameler, ett tusen par oxar och ett tusen åsninnor.13 Och han fick sju söner och tre döttrar.14 Den första dottern kallade han Jemima, den andra Kesia och den tredje Keren-Happuk.15 Och så sköna kvinnor som Jobs döttrar funnos icke i hela landet; och deras fader gav dem arvedel bland deras bröder.16 Och Job levde därefter ett hundra fyrtio år, och fick se sina barn och barnbarn i fyra led.17 Sedan dog Job, gammal och mätt på att leva.Intressantast i historien finner jag dessa rader ovan av 36 kapitel, med mellan 13 till 40 verser varderaNotera att det står ”och deras fader gav dem arvedel bland deras bröder.” alltså hade dessa kvinnor för ca 3000- 4000 år sedan det bättre än alla abrahamitiska OCH övriga kvinnor alltsedan dess (om man bortser från asatrons kvinnor på ca 500-talet till 1000-talet i Norden, de hade det bättre, med mer makt över sina liv än vad DAGENS kvinnor har det)Är inte det ett stycke verklig humor?SLUT CITATJag vill påpeka att jag tycker MYCKET om Kyrksyster som person och att detta INTE är en attack på hennes mycket medmänskliga och varma attityd, gentemot alla och envar och världen skulle vara en bättre plats om fler BETEDDE sig som hon gör i mellanmänskliga relationer och känslor.Men när hon påstår och förhöjer både oss och ”GUD” som högre stående varelser gentemot djuren MOT all vetenskaplig grund och evidens, då måste jag säga så och protestera.INGET djur dödar av lust i normala fall. Bara människan. Vad är så upphöjt med det?Och människan dödar också om ”Härtill är jag nödd och tvungen” BISKOP BRASK (KYRKLIG MÄNNISKA) http://sv.wikipedia.org/wiki/Brasklapp situation uppstår…Någon med avvikande åsikt?

 29. - Winch - skriver:

  Det kändes som ett helt blogginlägg, din sista kommentar alltså. Du är bra vass. God förebild. Sen jag lärde känna dig / er har jag lärt mig mycket. 100-tals levande åsikter och god vilja att kunna förändra.Det känns bra att kunna kämpa. Det i sig ger en mening. Du är en god förebild Hemimamma. Vore kul att få träffa dig med man och familj men drömmar går inte alltid i uppfyllelse vilket jag också ha fått lära mig. Det är vackert i sig att ha fått kämpa. Säg mig, du, vise kvinna full av livets erfarenhet > jag är inne på samma spår men mer återstår, lära idag och imorgon. Säg mig, hur ska jag kunna dela mig så att jag kan bry mig om alla lika mycket? Det vill jag…..och säg till Modesty X att ju mer hon hatar mig desto mer tycker jag om henne, skulle hon någonsin förmoda sig tycka om mig så skulle det innebära min omedelbara död då mina lyckohormoner skulle knocka mig på fläcken. Det är bara det jag ville säga…..och att jag tycker om dig, även Arrami, ja och…. hur fan skulle jag kunna glömma?Kram till er

  • HEMIMAMMA skriver:

   ”KÄRLEK ÄR DET ENDA SOM VÄXER; JU MER DU SLÖSAR MED DEN”Du behöver inte dela dig för det… öppna bara nya konton hela tiden… ett kärlekskonto för varje människa… det är som när man får barn… man tror att man inte ska kunna älska flera, men för varje barn inser man bara att ett nytt konto öppnats…Det du vill säga Arrami och Modesty kan du säga dem själv, du vet var deras bloggar är eller hur?Tack för att du tycker om mig. DITO och jag kommer inte glömma dig heller…Tänker du försvinna?Tusen hemikramar på vägen i så fall så råkas vi när vi råkas ♥

 30. Pinglan skriver:

  Tittar in här bara för att ge dig en värmande vinterkram! Ha en fin dag idag!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Tack för kramen, den värmer!!Provtagningarna gick bra. Och nu har tiderna för ultraljud och mammografin kommit. Skönt.Hemikramar ♥

 31. Kao skriver:

  Det här är givetvis för jävligt, att det nonchalerats under så många år. Jag har själv jobbat på gynavdelning ett par år, för länge sedan. Där fanns patienter med dessa problem, men eftersom läkarna inte kände patienternas smärta, så ryckte de oftast på axlarna och ansåg detta som en bagatell!!! Det är märkligt: Hade det varit män som haft ont i pungen eller pitten så skulle det bli fart på doktorerna! Jag lovar.Vad jag vet om ‘endo’ (har ett par väninnor som haft det) är att när de gjort en total hysterektomi har alla problem försvunnit. De har sagt att det var det bästa de kunde gjort. En av dem har barn, den andra har inga,.Och du: Man är PRECIS lika mycket kvinna för det! Det blir INTE som ”att kasta in en pinne i Blå Hallen” när man ligger med sin man…. 😉 Jag fattar att det är hemskt att bli av med sin fertilitet, men för många tycks inget annat alternativ finnas än operation.Jag tar det du skriver på största allvar, det ska du veta. Har just skrivit ett inlägg om mej själv och min ‘resa’ inom sjukvården som pågår just nu och jag kan inte se slutet på eländet. Min värk är olidlig, även om det i mitt fall handlar om knäet – och mitt inlägg är av lite annan karaktär. Jag sitter fast i den oorganiserade sjukvårdens olidligt korkade rävsax och kan inte planera ett dugg vad jag ska göra…..Läs det inlägget..Kaoskramar

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag vroomar över…. stackars dig… ♥Hemikramar ♥

  • HEMIMAMMA skriver:

   Nu har jag lämnat blod och konstaterat att mitt BMI är 24,3 alltså INOM riktlinjerna för att få operera ned bysten och nu ska man försöka ta reda på vad som är fel på magen och tider för ultraljud och mammografi har inkommit, så MIN vårdresa går både smidigt och snabbt…Tänk så olikt och orättvist det kan vara…

 32. Ullis skriver:

  Hejsan svejsan..Kommer hit med ett lass kramar!Angående mitt sängliggande..Du minns mina 3 dignoser och sjukhusvistelse (borrelia,twar & Hjärtmuskelinflammation)Det blev sjukhuset igen.Tors den 11 (första dan jag fick börja vara uppe) på kvällen när maken kom hem så fick jag svårt att andas och hjärtat började bete sig märkligt..Sen tuppade jag av..Då blev maken rädd och ringde ambulansI ambulansen konstaterades kraftig hjärtflimmer..Väl på sjukhuset gjordes en akut elkonvertering.Det konstaterades också att det inte bara var hjärtmuskelinflammation utan också hjärtsäcksinflammation (vilket tydligen ofta ”hör ihop”)Men det stod så mycket vätska att dom var tvugna att tömma hjärtsäcken på vätska..Så jag har legat på hjärtintensiven och roat mig..he he..Så nu är jag tillbaka på ruta ett igen..När får du veta mer angående ditt mående Hemi?*kram kram*♥

  • HEMIMAMMA skriver:

   Stackars dig, ska det aldrig ta slut på eländet?? Är du hemma än eller är du kvar på sjukhuset?Jag har ju kommenterat om dagens framsteg i andra bloggsvar *pekar uppåt och nedåt*Babysteps… vårdinsatsen är startad och jag hoppas få svar varefter… har fått tider för ultraljud och mammografi och en del av mina ”må dåligt” tror jag försvinner nu när jag tagit bort Hspiralen, som gav vansinniga smärtor och blödningar…Hemikramar goa Ullis och jag hoppas att vi båda skall få må bättre snart!! ♥

 33. syfte skriver:

  Hemimamman….visste inte att du haft det så jobbigt o att du har lidit av smärtor…vill bara sända de varmaste kramar och en snar tillfrisknad…TÄNKER MYCKET PÅ DIG….Hanna

  • HEMIMAMMA skriver:

   Vårdinsatsen är startad, så inom snar tid så skall jag nog få veta… smärtorna från Hspiralen har lugnat sig och blödningarna likaså… så det var rätt beslut att ta bort den känner jag… så får vi se hur endon ska behandlas om tre månader, men jag mår alltså bättre just nu, innan de ”ordinarie” smärtorna återkommer…Jag tänker på er alla också, även om jag inte orkar flänga runt och skriva en massa just nu…Tack för varma kramar i vinterkvällen =0)Hemikramar tillbaka ♥

 34. Ullis skriver:

  Ja jag är hemma nu,kom hem måndagskväll (på nåder).Det är så trist att det går så långsamt,och det är tufft för maken..Han tycker inte att det känns bra att lämna mig och gå till jobbet:-(. Han sms:ar typ en gång i timmen och ”kollar läget” och har ordnat ”barnvakt”till mig av sin mamma..hi hi..Japp..Nu jäklar ska vi krya på oss..Fattas bara;-)*Kram kram och en jäkla massa anamma*

  • HEMIMAMMA skriver:

   Visst är det skönt att vara hemma? Jag trivs INTE på sjukhus och har alltid skyndat mig hem, oavsett om det varit operation eller förlossning… Vad gullig han är som ordnar det så att både du och han kan vara trygga och kanske svärmor också?Visst ska vi kämpa på fattas bara annat… jag jobbar med ett inlägg nu, vi får se om det blir klart ikväll…Hemikramar och en massa jävlar heminamma ♥

 35. Yrr skriver:

  Ja hemskt är det, verkligen. Önskar dig en finer dag!

 36. Fröken Nattuggla skriver:

  Hade missat detta. Hoppas att du mår bättre nu! Kram!

  • HEMIMAMMA skriver:

   God afton Fröken… Jag har tagit bort den så de omedelbara smärtorna är borta, men nu när inga hormoner reglerar det så kommer de ordinarie smärtorna komma tillbaka om en tid…Hemikramar och tack för ditt besök!!

 37. HEMIMAMMA skriver:

  KNUFFAR!!

 38. helene ekman skriver:

  uj va många kommentarer! tar min kort, DUNDER!!!!! lider med dig, men hoppas du blir starkare snarast! så här kommer en STOOOOR styrkekram från mig! knuffar detta gör jag oxå!kram tant helene

  • HEMIMAMMA skriver:

   Tack Helene!! Numera har de smärtor jag hade som visade sig vara beroende av hormonerna försvunnit och nu får jag leva med de ”normala” smärtorna bara… Det kan vara en pärs ibland, men jag vet i alla fall vad det beror på och behöver inte oroa mig…Tack för styrkekramar och hemikram tillbaka!! ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s