Hemimammas tankar – Im memoriam, Israels cred och 19 själar…

angel_loves.png

GOD DAG!! nej förresten, inte en god dag…alla hjärtan 2.gif

I natt var jag uppe och tittade på ”ships to gaza”Al Jazeera. Pluppa hade lagt ut en länk hos sig och jag följde sändningen live ända fram till kl 4 imorse. Då orkade jag inte lyssna utan gick och lade mig. Då hade de inte blivit bordade än..

Jag hörde att de intervjuade svenskar om bord bla. Mattias Gardell, där han talar om de svenska aktivisterna, däribland Henning Mankell och deras fredliga hjälpaktion.

Imorse kommer jag in och ser att de blivit bordade och folk blivit dödade. Kanske tom så många som 19 personer. Ca 60 skadade.

På det grekisk/svenska fartyget Sofia finns ett tiotal svenskar ombord, bland annat författaren Henning Mankell, konstnären Dror Feiler och läkaren Victoria Strand. På det fartyget ska det inte finnas några döda.

Det är den turkiska båten som har beskjutits. Där befinner sig religionshistorikern Mattias Gardell och hans fru, idéhistorikern Edda Manga.

Läser en artikel i Dn

”Efter uppgifterna i Kanal 10 har Israels militära censorer förbjudit all rapportering om att människor dödats, skadats och eller förts till sjukhus.

Själva bordningen av fartygen har skett på internationellt vatten, cirka 65 kilometer från Gaza. Detta bekräftas också av de senaste uppgifterna från Mehmet Kaplan. Strax före klockan fem lade han ut ett meddelande på Twitter: ”De försöker nu borda oss; Obs! Internationellt vatten!” Ship to Gazas talesman Mikael Löfgren säger att israelerna tog över fartygen, så har ingen lyckats få kontakt med passagerarna. Uppgifterna om den israeliska bordningen kom först från konstnären och debattören Dror Feiler som också ingår i organisationen Ship to Gaza, säger Löfgren.

– Han lyckades ringa sin son precis innan detta hände och jag har fått uppgifterna från honom, säger Löfgren. Israelerna ska sedan ha satt kurs mot den israeliska mindre hamnen Ashdod, där det också finns förberett ett interneringsläger där aktivisterna kommer att kvarhållas, säger Mikael Löfgren.

Mikel Löfgren kan inte bekräfta antalet skadade eller dödsoffer. Uppgifterna från israelisk militär att aktivister skulle gjort våldsamt motstånd, anser han dock inte som tillförlitliga.

– Vi har ju övat det här flera gånger på de olika fartygen, och det som varit anbefallt var civil olydnad. Jag tror inte på de här uppgifterna från israelisk militär, säger Mikael Löfgren.

http://www.aftonbladet.se/svn/tv/flash/satelliteUnified.swf?aid=http%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fwebbtv%2Fnyheter%2Futrikes%2Farticle7218666.ab%3Fservice%3Dtv&mid=http%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fwebbtv%2F%3Fservice%3Dtv%26menu%3Dtrue&cid=webbtv_nyheter

Enligt de uppgifter DN.se fått under natten från de bloggar som aktivisterna på båtarna skrivit, startade israeliska fartyg skugga konvojen redan på söndagskvällen och inringningen av Ship to Gazas lastfartyg och systerfartygen pågick under hela natten.

Enligt bloggarna inleddes räden med att två israeliska krigsfartyg skuggade skeppet IHH Insani Yardim. Senare flög obemannade israeliska drönare över fartygen, därefter anslöt sig två israeliska stridsskepp 78 sjömil bort, vilka satte kurs och närmade sig konvojen.

Ship to Gaza och de övriga organisationerna på de övriga fartygen mottog därefter ett fax från de israeliska marina myndigheterna, som förklarade att Israel har, utan vidare expanderat ”säkerhetszonen” till 68 nautiska sjömil från land, med omedelbar verkan.

Richard Falk, amerikansk professor i internationell rätt, säger att Israels utvigdning av säkerhetszon strider mot internationell rätt:

– Åtgärden är ytterliggare en medveten olaglig provokation, riktat mot navigeringsfriheten till havs,säger Richard Falk. Falk tillägger att sedan chefen för FNs biståndsoperationer i Gaza, John Ging uppmanat till att humanitärt bistånd måste föras in i Gaza sjövägen så ska Frihetsflottiljen självklart ses som ett ”ultra-oskyldigt” humanitärt uppdrag.

Också folkrättsexperten och professorn Ove Bring anser att Israel gör sig skyldig till brott mot folkrätten.

– De har inte rätt att genomföra en total maritim blockad som stoppar även mat och humanitär hjälp, säger Bring.

Bring utgår från att Ship to Gaza-konvojen befann sig på internationellt vatten när den bordades eftersom det låg i fartygens intresse att undvika israeliskt vatten. Han säger att Israel sannolikt fått internationell acceptans om de enbart agerat för att undersöka om skeppen hade vapen ombord.

– Men tyvärr har de inte haft den begränsade målsättningen. Blockaden är total. Israel säger att allt ska gå landvägen. Där kommer de i konflikt med folkrätten.”

Wolfgang Hansson  kommenterar i sin artikel: israel.jpg

”Bara diktatorer och banditer brukar attackera hjälpsändningar”

”Israels attack mot Ship to Gaza är inte bara en attack mot en hjälpsändning. Det är en utmaning mot hela världen. Israel har sänkt sig till en ny bottennivå. Bordningen i mörker och med tungt beväpnade kommandosoldater nedfirade från helikoptrar förstärker intrycket av en militär aktion. Det här var ingen normal avvisning.

Israel har en historia av att strunta i internationella lagar när det passar dem. För inte så länge sedan genomförde den Israeliska underrättelsetjänsten ett mord på en Hamasledare på ett hotel i Dubai. Ett antal av förövarna bar på ett EU-medborgares pass vars data stulits och förfalskats. EU-medborgare bosatta i Israel.

Risken i all denna dramatik är att själva kärnfrågan glöms bort. Israels blockad av 1,4 miljoner människor i Gaza. Trots att Israel inte längre ockuperar Gaza försöker man göra livet surt för befolkningen. Tanken är att svältkuren ska skapa ett folkligt missnöje mot Hamas som styr i Gaza. Hittills har taktiken snarare stärkt den palestinska rörelsen.

Israel stoppar godtyckligt och utan hållbara skäl mat och förnödenheter till Gaza. Man släpper bara in precis tillräckligt för att befolkningen ska överleva. Återuppbyggnaden efter kriget omöjliggörs nästan helt av att Israels stoppar nästan all cement och alla trävaror.”

http://www.aftonbladet.se/svn/tv/flash/satelliteUnified.swf?aid=http%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fwebbtv%2Fnyheter%2Futrikes%2Farticle7217899.ab%3Fservice%3Dtv&mid=http%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fwebbtv%2F%3Fservice%3Dtv%26menu%3Dtrue&cid=webbtv_nyheter

MUF ordförande Niklas Wykman kommenterar:

”Ship to Gaza är ett propagandaverktyg för Hamas och det var bra att konvojen inte kom fram. Det menar Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman. Sedan konvojen bordats i morse och åtskilliga människor dödats och skadats, skrev Wykman på sin Facebooklogg: ”Det är lättande att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Det är en seger för hela Gaza!”

– Förra gången Ship to Gaza släpptes igenom blev det till en propagandaseger för Hamas som är en av vår tids största förtryckare av människorna på Gaza, säger Niklas Wykman till Aftonbladet.

Ska man tolka det som att du tycker att det är bra att Israel stormade konvojen?

– Nej, det är givetvis inte så. Man ska tolka det som att jag tycker att det är bra att de här skeppen inte kommer fram och ger Hamas legitimitet för att fortsätta förtrycka befolkningen på Gaza.

Att kalla det en seger för hela Gaza, är inte det hårt uttryckt om människor som fått sätta livet till?

– Det handlar inte om att människor har dött eller att man har bordat fartygen. Segern ligger i att fartygen nu inte kommer att komma fram för att ge Hamas legitimitet.

Wykmans inställning har väckt upprörda känslor på nätet. SSU:s ordförande Jytte Guteland tillhör en av de skarpaste kritikerna.

– Vi är chockade. Han har gått över gränsen för vad man kan förvänta sig av en förbundsordförande för ett demokratiskt ungdomsförbund i Sverige. Han förminskar brott mot folkrätten och att det skett mord på internationellt vatten genom att uttrycka att det var bra att hjälparbetarna inte kom fram, säger hon.

Läs hela artikeln HÄR

imagesCAXMPHQN.jpgVad säger Bildt?? undrar jag stillsamt, är hans inställning som under ubåtsincidenterna på 80- Talet?? Flat och feg? Kan Israel göra detta oöverlagt? INTE. USA måste ha vetet om detta och gett sitt tysta godkännande. Vi får väl se senare under dagen vad OBAMA säger…

UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage har under morgonen suttit i möte med Israels Sverigeambassadör Benny Dagan.

Aftonbladet rapporterade direkt från pressträffen på UD med Frank Belfrage.

– Jag har begärt ett klargörande bekräftande vad som hände. Det finns elva svenskar ombord, säger han.

Det har inte bekräftats att bordningen har skett på internationellt vatten.

– Hittills finns inga indikationer på att det skulle ha hänt våra svenskar något. Vi har hört uppgifter om att två svenskar finns på det turkiska fartyget. Det har varit svårt att komma i kontakt med dem.

Sedan ett antal timmar finns ingen möjlighet till kommunikation. UD har krävt ett klargörande för att få reda på vad som har hänt.

Israel har dödat oskyldiga människor. Brutit internationell lag och godtyckligt flyttat sina gränser  Debattartikel om Israels ansvar…

407208157_2a2ff0bd3b.jpg

Israel har begått en krigshandling. Visa solidaritet och tänd ett ljus för offren du också, precis som Jag, Pellefantia, och Kao som uppmanar till detta…

Kopiera ljuset överst på min sida och visa att vi inte accepterar detta…

ICKE!!

God eftermiddag!!

Annonser

16 thoughts on “Hemimammas tankar – Im memoriam, Israels cred och 19 själar…

 1. Nollställd skriver:

  Kopierade ditt ljus och klistrade in i mitt inlägg från imorse..

 2. Islandsmamman skriver:

  TUMME!!!Hur länge ska de få fortsätta?Bojkotta Israel NU! Slit de diplomatiska förbindelserna NU!

 3. Civilisten skriver:

  Mycket välskrivet, stor TUMME (om man nu kan ge såna)

 4. R skriver:

  Riktigt bra och informativt inlägg! Dessa galenskaper har hållt på alldeles för länge, hoppades verkligen att omvärldens tålamod skulle kulminera vid Israels massakrer i Gaza förra året, men nej det blev bara några fördömande uttalanden och sedan… tystnad. Samma sak med ryktena om organhandel som sedan visade sig vara SANNA. Men ingen här hemma valde att rapportera om det, man skrev bara om hur Israel förnekade och utmålade journalisten till att sprida antisemitism. Men nu hoppas jag verkligen att våra politiker reagerar, blodspillan måste få ett slut!Stor tumme upp!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag är också förvånad att det inte blev några följder, men så är storebror USA där och petar hela tiden, så SÅ förvånande är det nog inte…Tack för tummen och jag hoppas att du har en blogg någonstans, som du kan kopiera in ljuset i….Hemikramar!!

 5. Maria_Anna skriver:

  Finner inte ord för allt. Jag blir så less på folks resonemang och människosyn.Tumme hemimamma!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Tack Maria Anna och välkommen till min blogg!!Din fråga är adekvat.. Vad är det som händer??Man blir otroligt frustrerad, men gör som jag, tänd ljuset och sprid bloggbävningen, så inser regeringen att vi väntar oss någon form av reaktion…Hemikram och välkommen tillbaka!!

 6. Maria de Suède skriver:

  Jag skrev ett öppet brev till Israel på min blogg ”Journalisme aux amateurs” och en novell pà min Parisiska…. Jag nämnde allt detta i brevet, de israeliska ambassadörerna ska vara ”Persona Non Grata”… Nu!!! Skicka hem dem allihopa… In med fredsbevarande styrkor!Örnkram

  • HEMIMAMMA skriver:

   Fredsbevarande styrkor? Låter inte det ordet som motsatser i sig?Jo, du har rätt, hellre FN än USAKommer och läser Hemikram!

 7. Arrami skriver:

  Israel har förvandlats till det de säger sig bekämpa…och blivit en terrornation som skiter i internationell lag och gör lite som de vill. Dags att USA tar bort sitt stöd nu och att FN tar över infektionshärden Israel!Bra inlägg!Kram.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Bra synpunkt och jag håller helt med dig!! Om vi andra får vara med och leka så kanske leken flyttas ut från den löjliga sandlådanIsrael borde vara FN’s huvudvärk och inte USA’s knähund, eller är det tvärtom??Hemikram!! och tack för tummen!!

 8. Maria de Suède skriver:

  Jag har skrivit till FN nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s