Hemimammas tankar- Martin Luther King

angel_loves.png

GOD AFTON!! Mitt förra inlägg slutade med en smäll och nu vill jag belysa en av historiens viktigaste människor, vars röst för freden och alla människors lika rätt, som blev tystad av en kula och därmed en martyr. (tack och lov?)

Hans budskap stärker folk över hela världen och hans karriär banade väg för Obama. Jag vill berätta om denne Kung, som likt Kristus, hade ett antivåldsbudskap. Gandhi skulle ha varit stolt över sin lärljunge, som till skillnad mot Kristus lärjunge Petrus, som skapade förföljelse i sin kyrka, visade att deras metod skulle besegra både Indien och USA.

Dr Martin Luther KingimagesCALO27S0.jpg

Martin Luther King föddes den 15 januari 1929. Först hette han Michael men tog sedan namnet efter sin far. Hans mor var lärarinna och hette Alberta Williams King. Hans morfar A. D. Williams var den förste pastorn i familjen och fadern följde i hans spår. Alla tillhörde de församlingen ”Ebenezer Baptist church”. De har verkat där sedan 1914 och verkar där alltjämt.

Kings utbildades vid segregerade allmänna skolor i Georgia. Han var en lysande student och när han var 15 år, fick han börja vid Morehouse college. Där hade både hans far och farfar gått. Han tog examen 1948. Han studerade teologi vid Crozer i Pennsylvanien. Han blev där utsedd till talesman för en övervägande vit klass. Han gick vidare till Boston University där han blev fil. Dok. 1955. Under dessa studier kom han i kontakt med Mahatma Gandhis läror vilket kom att påverka honom djupt.

Dessutom träffade och gifte han sig med Coretta Scott, som besatt ovanliga intellektuella och konstnärliga talanger. Två söner och två döttrar kom i rask takt. Han fick ett pastorat ”Dexter Avenue baptist church” i Montgomery, Alabama. I december 1955 valdes han att leda organisationen ”Montgomery improvement association”. Han var också medlem i styrelsen för ”National association for the advancement of coloured people” den ledande  av sitt slag.

Han mobiliserade folket efter att Rosa Parks, en svart rättsaktivist, vägrat lämna sin plats åt en vit man och därför fängslats. De genomförde den 5:e dec., trots hot och slag mot hans person tom. fängelsevistelser, en antivåldsprotest mot segregerade bussar och bojkottade dem. Bojkotten varade i 382 dagar med omfattande demonstrationer. I slutet av 1956,(21 dec.) gav högsta domstolen beskedet att segregeringen var olaglig, och därmed hade King en seger i sin hand.

Nu räknades han som folkets hjälte och startade ”Southern Christian leadership Conference” år 1957, som hade till uppgift att stötta andra proteströrelser. 1959 besökte han Indien och lärde sig mera om Gandhis metoder. De följande åren reste han över hela världen och talade till folk över 2500 gånger. Under tiden skrev han fem böcker och massvis av debattartiklar. Han blev utsatt för diverse förföljelser och tom. ett bombattentat mot hans hem. Han arresterades upp mot ett tjugotal gånger.

På våren 1963 ledde King massdemonstrationer i Birmingham, Alabama. Stora rubriker frontade nyheterna och våldet var av sällan skådat slag. King fick oväntat stöd från presidenten John Kennedy som skickade trupper för att lugna ner massorna Presidenten talade till nationen och såg till att lagförslaget ”Civil rights action” klarade sig genom kongressen. Protesterna kulminerade i ”arbete och frihets” fredsmarschen mot Washington, den 28:e augusti 1963. King var huvudtalare och deltagarna var över 250,000 människor. På trappan till Lincoln memorialstatyn höll King sitt världsberömda tal ”I have a dream” som jag skall återkomma till. Det betraktas av många somett av världshistoriens största och viktigaste tal.

1964 blev han utsedd till årets man av Times Magazine och vann det prestigefyllda Nobels fredspris. Han var då trettiofem år och därmed den yngsta att vinna det priset genom tiderna. Detta renderade honom respekt och erkänsla i hela världen. Han skänkte hela prissumman; 54,123 § till medborgarrättsrörelsen. Han genomförde Selma-Montgomery marschen för svartas rösträtt samma år.

Efter att medborgarrättskampen var vunnen, så engagerade sig King i andra viktiga frågor bla. de svartas sociala situation och Vietnamkriget. Han proklamerade att ”USA var bevararen av världens våld”. Hans syfte var att smälta samman rättsrörelsen med fredsrörelsen, vilket han lyckades med i huvudsak. Men, det var en stor och klyftskapande fråga, vilket ledde till konflikt med andra svarta ledare huvudsakligen Malcolm X, som var en radikal muslimsk svart ledare med ett förflutet i Nscp. ”Svarta Pantrarna” stod också som en militant motvikt till Kings Antivåldsprincip. ”Black Power” ledaren, Stokely Carmichael kritiserade King hårt.

Han mötte motstånd inte bara i de interna leden, utan stod under bevakning av FBI’s chef  Edgar J. Hoovers män, som försökte underminera hans ledarskap likväl som Malcolm X. Bevakningen förstärktes när förortsvåldet kulminerade 1967, och King stod i direkt konflikt med Lyndon B. Johnsons administration i vita huset.

 I slutet av 1967 gav han sig i kast med sitt nästa mål ”Kriget mot fattigdom” där han försökte hjälpa alla fattiga att få bättre levnadsförhållanden. Den kampen förde honom till Memphis, Tennesse, där han gav strejkande renhållningsarbetare sitt stöd. Han höll sitt uppmärksammade tal ”I’ve been to the mountaintop” 3:e april.

Nästa dag, medan han stod ute på sin balkong, föll han offer för en mördares kula och dog omedelbart. Många i USA anser att mordet inte utretts ordentligt utan det spekuleras fortfarande om vem som gjorde det. Personligen anser jag det vara för självklart varför, vilket bevisas av vilka proportioner hans martyrskap har antagit under årens lopp.

Han är och förblir en kontroversiell symbol och ledare för miljoner amerikaner och för den delen andra människor i världen. Han har fått gator uppkallade efter sig och i USA har man idag en nationell högtidsdag till minnet av hans gärning. (tredje måndagen i januari ). Han är aktad och beundrad och många ser honom som den störste fredskämpen genom tiderna. Hans ättlingar fortsätter kampen och bla. Hans son för arvet efter honom vidare. Hans hustru, Coretta föreläser om hans livsgärning så ofta hon orkar.

Många amerikaner vet, var de var och när de fick budet om hans död liksom när Kennedy mördades och Elvis dog. För oss som inte såg honom i verkliga livet kan det vara svårt att förstå hur stor han är fortfarande än idag, men han tillhör en av de människor jag skulle ha varit stolt att få ha mött…

Berömda citat

Faith is taking the first step even when you don’t see the whole staircase.”

“Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad”

”Du står inte bara i ansvar för vad du säger, utan också för vad du låter bli att säga”

”Vi måste lära oss att leva tillsammans som bröder eller gå under tillsammans som dårar”

”Om en människa inte har hittat något att dö för, är hon inte rustad för livet” Människor hatar ofta varandra därför att de fruktar varandra. De fruktar varandra därför att de inte känner varandra. De känner inte varandra därför att de inte har några förbindelser med varandra. De har inga förbindelser med varandra därför att de lever åtskilda”

God eftermiddag!!

Jag gjorde ett arbete om Dr. KING och hans tal, på komvux, som var en kombination av historia och engelska C. När jag sökte efter matrial, insåg jag att talet ”I have a dream” inte finns översatt i sin helhet, utan bara korta stycken i Sverige. Eftersom jag tycker att hans arbete är viktigt, så översatte jag det själv, och om ni efterfrågar det så kommer jag att publicera talet.

Jag är stolt över mitt resultat, för det var en svår uppgift att översätta Dr. Kings så eleganta formuleringar, med lämpliga synonymer och metaforer på svenska…

GOD AFTON!!

Annonser

8 thoughts on “Hemimammas tankar- Martin Luther King

 1. Maria de Suède skriver:

  En stor man som blev oförtjänt avrättad!!! Typiskt mänskligheten…Kram

 2. Arrami skriver:

  King var jämte Mahatma Gandhi min ungdoms hjältar, har själv skrivit mycket om M L King och gjort många teckningar med hans ansikte som grund…hans talekonst, hans retorik var av yppersta världsklass och det märks att Obama studerat honom.Synd att alla äkta politiker som verkligen vill förändra tystas med våld….Kram.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Ja är inte det underligt..Började redan med Julius Ceasar sedan Cato och de var också brilijanta talare…Kram!!

 3. Törnråza skriver:

  Tack för det inlägget.Kram!

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag försöker att belysa saker eller människor som jag finner bortglömda…Har du tittat på mina bokanalyser ”Flugornas herre” och ”Mannen utan öde”?Kram!

 4. Tova skriver:

  Hej! Jag läserjust nu Senska B där vi analyserar kända tal och studerar retorik och jag tänkte använda mig av just ”I have a dream”. Det vore oerhört uppskattat om du kunde publicera översättningen här eller mejla den till mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s