Hemimammas tankar – Våfflans dag eller bulle i ugnen-dagen…

angel_loves.png

God dag, klassen! Historielektionen idag anknyter till dagens datum…

annunciation.jpg

Våffeldagen heter egentligen Marie Bebådelsedag, men som vanligt är förvrängs våra ord med tiden. Dagen kallas ju vårfrudagen och i folkmun har detta så småningom förvanskats till just våffeldagen. Dagen har firats sedan 600-talet och är den första av vårens högtider och festdagar.

Fram till 1953 var dagen en röd helgdag i den svenska almanackan, det vill säga dagen var arbetsfri. I och med att helgdagen avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av Jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars. När påsken infaller tidigt är det regel att Jungfru Marie bebådelsedag firas söndagen före palmsöndagen. Men det folkliga firandet av vårfrudagen (våffeldagen) ligger kvar den 25 mars.

Dagen markerar övergången från vinter till vår. En del traditioner från det gamla bondesamhället som har att göra med olika sysslors början och slut har anknytning till denna dag – i norr skulle t.ex. timmerkörningen vara klar och i söder skulle man ha tröskat färdigt.

I vissa bygder (bland annat Värmland och Dalsland) förknippas Marie bebådelsedag med tranans ankomst och förr i tiden kunde man se många ungdomar ”springa trana”, en lek som gick ut på att springa och slänga in brev, s.k. tranbrev, till varandra. Man sa även att tranan ”bär ljus i säng”. Det betydde att man inte längre behövde tända ljuset inomhus efter arbetsdagens slut utan dagsljuset räckte som ljuskälla.

Våfflans historia sträcker sig åtminstone tillbaks till medeltiden.
Våfflor gräddades i saxlika järn med rektangulära plattor över glöden i den öppna spisen. Den färdiga våfflan blev fyrkantig men det karaktäristiska rutmönstret fanns med redan från början. När järnspisen introducerades krävdes nya redskap och det runda våffeljärnet med hjärtan kom till vid slutet av 1800-talet.

Våfflor åt man både till vardags och fest. Att baka över glöd gick snabbt. Det var ingredienserna som avgjorde finhetsgraden. De enklaste våfflorna bestod bara av mjöl och vatten. Till fest slog man på stort med grädde, socker, smör och ägg. På våren, ungefär vid Marie Bebådelses dag, började hönorna värpa och korna mjölka efter den långa och mörka vintern. Runt sekelskiftet 1900 blev det modernt att äta våfflor med grädde och sylt till kaffet. Och det var ett måste att efter söndagspromenaden slinka in på något av de många våffelbruken som kantade promenadstråken, inte minst i Stockholm.

Våffeljärnet blev något av en tidssymbol och en nationell symbol, en kombination av nationalromantik och jugendstil. Skansens öppnande och den så kallade ”skansenandan” bidrog till våfflornas popularitet.

vaafflor.jpg

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

NB. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

 • 3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche
 • 6 ½ dl vatten
 • 1 ¾ dl smält smör
 • 2 ägg
 • ca 5 dl vetemjöl

Ur Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755

Smaklig spis!!

ca1748790d7ae9b1.jpg

God eftermiddag!!

Annonser

4 thoughts on “Hemimammas tankar – Våfflans dag eller bulle i ugnen-dagen…

 1. Arrami skriver:

  😉 …ännu en god historia lektion och denna våffeldag är strålande här nere, solen skiner och det är gott att vara ute!Kram.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Här är vi fortfarande ”under isen”. Det var ett år sedan vi var så sjuka…Men våren gör framsteg!Kram!

 2. sarahmara skriver:

  Du har snott min blomma=), men det fick du=) haha, kramizar!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s