Hemimammas kamp – Skjuta varg eller räv???

angel_loves.png

GOD AFTON!! En kompis till min man berättade en sak som fick mig att rusa till Jakt & Jägare meddetsamma..

Fann den här artikeln, skriven av Mikael Moilanen. länk till artikeln här; imagesCAJX5Y8K.jpg

Här är ett utdrag, där jag fetmarkerar vad jag anser vara väsentligt

Den ansvarige veterinären för vargmärkningar i Sverige slår larm om risken att den fruktade dvärgbandmasken etablerar sig landet. Hans Boström skriver till bland annat Sveriges riksdagsledamöter och varnar för att plocka bär och svamp i vargreviren.
– Jag gör det i alla fall inte innan vi vet om smittan finns i Sverige, säger Hans Boström till Jakt & Jägare.

Hans Boström har verkat som distriksveterinär i Örebro län i över 30 år. Han har nyligen gått i pension, men han har ännu uppdraget som ansvarig för alla märkningar av vargar i Sverige. Han fick uppdraget under innevarande säsong, när den ordinarie veterinären fick förhinder.
I ett brev till Naturvårdsverket, miljö- och jordbruksdepartementen samt landets alla riksdagsledamöter slår han nu larm om att dvärbandmask riskerar att etablera sig i Sverige via invandrade, eller flyttade, vargar.


Är det så att vi redan har smittan i Sverige är det riktigt allvarligt. Men annars har vi nu världens chans att hålla Sverige fritt. Men det bygger på ordentliga studier i alla revir, säger Hans Boström.
Han är kritisk till att Statens veterinärmedicinska anstalt inte kartlagt riskerna ordentligt. Detta eftersom Hans Boström bedömer läget som allvarligt.
– Ja, jag tycker att det är allvarligt, det är därför jag slagit larm. Man kan räkna de undersökningar som gjorts på ena handens fingrar. Det här måste kartläggas ordentligt.

Skyddskläder
Hans Boström rekommenderar nu sin fältpersonal att använda skyddshandskar när de hanterar avföring från varg. De som bär sövda vargar eller är i direkt närkontakt med dem på annat sätt, bör också bära skyddsdräkt, menar Hans Boström. Han har skrivit till all personal även på länsstyrelserna och framfört sina varningar.

• Är det inte en överdriven reaktion från dig?
– Nej, det anser jag inte. Det handlar om en infektion som är så pass allvarligt, att om den sitter i hjärnan, eller en cysta brister, kan det i värsta fall leda till döden för en människa. Dessutom kan den ge nedsatt lungkapaciet, vilket är nog så allvarligt, svarar Hans Boström.

Två olika typer
Det finns två typer av dvärgbandmask – dels rävens och dels hundens och vargens. Rävens smitta är mycket allvarlig och ger upp till 90 procents dödlighet hos människor. Hundens och vargens dvärgbandmask är långtifrån lika dödlig men den kan ändå ge svåra besvär för de människor som drabbas.
– Det kan ta upp till 15 år innan några symtom visar sig. Det vanligaste sättet att smittan upptäcks är vid andra undersökningar som sjukvården gör. Men görs inga undersökningar är finns risk för att sjukdomen får ett allvarligt förlopp, säger Hans Boström.

Krävs flera avmaskningar
Dvärgbandmasken sprids framför allt genom värddjurens avföring. Det är därför Hans Boström avråder från svamp- och bärplockning i vargreviren innan landets vargar är undersökta och avmaskade. Ett problem är dock att en avmaskning inte hjälper för att garantera att smittan inte förs vidare.
Vargforskaren Olof Liberg säger i en kommentar att han och kollegorna har varit medvetna om problemet med smittan.

Stor undersökning i Europa 
– Vi är inte tagna på sängen, men kanske har vi inte uppmärksammat problemet tillräckligt. Nu har i alla fall min norske kollega John Linell inlett en stor undersökning där problemet ska kartläggas i alla Europas länder, säger Olof Liberg.
Dvärgbandmasken finns i både Ryssland och Finland. 

Olof Liberg menar dock att det är fullt möjligt att avmaska de invandrade vargarna flera gånger, så att de garanterat inte bär på smittan.
– Då får man hålla dem i fångenskap en tid och sätta in flera behandlingar, säger Liberg.

Räknar inte med någon eloge
Calle Seleborg i värmländska Likenäs har debatterat flitigt i frågan om dvärgbandmasken. Han har fått skarp kritik från bevarandesidan, som tycker att han sprider vulgär skräckpropaganda.
– Visst har jag fått kritik, men jag visste att det bara var en tidsfråga innan problemet skulle komma upp offentligt. Det känns skönt att jag kanske får gehör för det jag upptäckt, även om jag förstås aldrig kommer att få någon eloge för det, säger Calle Seleborg.

13 svenska fall 2008
Han har studerat ämnet intensivt och kostar på sig ytterligare ett kontroversiellt uttalande:
– Inom en 15-årsperiod kommer dvärbandmasken att orsaka 10-20 fler dödsfall än attacker från vargar. Men svensken i allmänhet känner inte till det här. 2008 upptäcktes att 13 svenskar hade smittan, som de fått under utlandsresor, säger Calle Seleborg.
Han hänvisar till en stor rumänsk undersökning av sjukdomen och den visar att dödligheten hos smittade människor är ungefär sex procent. Det gäller då vargens och hundens bandmask. Rävens bandmask ger upp till 90 procentig dödlighet.

Varför fokuserar man på vargen i detta fallet??? Om det är 90% dödlighet av RÄVENS variant??
Var är rim och reson i det???
Då borde man ju ordna skyddsjakt på RÄV inte varg!!!imagesCABHLCV7.jpg

 

Det var en gång en blondin som träffade en god fe. Hon fick tre önskningar.

– Jag vill bli ännu blondare än vad jag redan är. *Poff* så blev hon det.

– Jag vill få ännu blåare ögon än jag redan har. *Poff* så fick hon det.

– Jag vill bli ännu dummare än jag redan är. *Poff* så blev hon man…imagesCAI1JPZC.jpg

GOD NATT!!
Annonser

16 thoughts on “Hemimammas kamp – Skjuta varg eller räv???

 1. Arrami skriver:

  …vargen är ingen allvarligare smittbärare av dvärgbandmasken, det handlar om räv främst och dessa vulgära skrämselattacker är mest löjliga! Väntar på att jägarna vill dra igång en utrotningskampanj på räv nu också! ;-)Kram.

  • HEMIMAMMA skriver:

   I det här fallet är det ju som pest eller kolera…Men båda arterna har ju lika stor rätt att vandra på vår jord, även om jag måste erkänna att mitt hjärta finns hos vargen…Men inte vill jag ha jakt på någondera egentligen…Kram tebaks!

 2. Agnetha skriver:

  Nix, jag gillar det inte, tycker att både varg och räv ska få finnas i våra marker. Vad är det för vansinnesjakt de börjat med ?BS Men stackars dig, vad du får slita med dina sjuklingar plus att du själv heller inte är bra.Hutt, hutt på dig då, hoppas det blir roligare att vara sjuk med lite whiskey i kroppen !Kram

  • HEMIMAMMA skriver:

   Risken är att varghatarna blåser upp dvärgbandmasken som ett argument för ökad jakt…Whiskeyn dödar bacillerna…Roligt var det inte för så mycket fick jag inte, gubben är nog snål…Kram!

 3. Agnetha skriver:

  BS Det finns alltid risker med allt, men vi vill väl ha en frisk vargstam ? Bättre de skjuter av björn, uppe i Härjedalen finns det så mycket att man knappt vågar gå ut i skogen.Han får väl ge dig mera whiskey gubben, så du blir lite avslappad och go, hahaha.Kram

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag håller med dig helt och fullt, björnen, särskilt nära tätort är MÅNGA gånger farligare än vargen någonsin kommer att bli. Det är bara att se på dödsfallen i Yellowstone National Park i USA.Idag mår lillkillen bättre, men mellantjejen är numera sjuk. Äldsta flickan är frisk nu. Väntar bara på att äldsta killen ska bli sjuk…Nu jobbar jag på nästa del i bloggboken ”Nedräkningen” Hoppas att vara klar ikväll eller i morgon!Kram!

 4. Maria de Suède skriver:

  Dessa galningar är ju inte kloka ! Nej, làt naturen sköta sig själv och bevara den naturliga faunan !!! Titta gärna in pà Rovdjurens Värld, skrev om en vargman… Kram

 5. Agnetha skriver:

  BS Jaa, det är klart sjukdomarna ska gå runt hela ”varvet” innan ni är på benen allesammans igen. Hoppas ni blir bra snart.Jobbigt är det iaf medan det pågår.Styrkekramar

  • HEMIMAMMA skriver:

   Tack för din omtanke och värme…Mår ganska pyton, just nu så vi får se om bloggboken kommer ikväll….Kram!

 6. Lindalou skriver:

  Gud så fånigt. Jag tycker folk ska sluta ta med smittade hundkräk från smittade länder och sen ska väl människan själv se till att inte dra in smittan. Att skylla på vargarna låter mer än lovligt korkat.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Tyvärr så är det nog inte dumhet utan girighet som föranleder artikeln tror jag. Den luktar propaganda lång väg…Ska det jagas verkar det ju mer logiskt att jaga räven…

 7. Kao skriver:

  De har ä¨ndå inte hittat nån dvärgbandmask ännu, eller hur? ‘Vi kommer kanske att få se….’, vad är det för retorik de har? Bara det inte blir fritt fram för jägarna att nu skjuta av hela stammen av varg, räv och lo.De får väl vidta de försiktighetsåtgärder de nu har så vi får behålla de få rovdjur vi har kvar. Konstigt: i t.ex Frankrike och Spanien finns hundratals vargar och 60 milj.invånare per land. Där kan de tydligen leva med vargar. Men vi kan tydligen inte ens leva med de 27 som finns kvar.Det borde vara totalstopp för de där halvfulla individerna som kallar sej jägare, att smyga runt i buskarna med sina vapen. Det är DE som orsakar flest viltolyckor och vars hundar driver det vilda djuret mot husee (matte) som då känner sej attackerad och skjuter. Jo, det där vet vi. Människor som varit ute och plockat svcamp och bär har ju blivit skjutna, andras hundar likaså. Jägare har t.o.m skjutit sin egen eller jaktkompisens hund. De där varghatarna är inte lämpade att inneha vapen alls. Gå in på http://www.bonton.se/ och se de suveräna teckningar han gör. Skaffa en egen Bontonlogga på din blogg (Hans Lindström heter han ) på din sida, som jag har, (gubben med pennäsan). Då har du garanterat nåt kul att se fram emot varje dag. Han gjorde en otroligt bra teckning om vargjakten. Den sa allt. Texen: ”Och så begav sej 12.000 modiga jägare ut i skogarna för att skjuta 27 vargar”. Ciao // Kao

 8. Kao skriver:

  Eh, glömde tacka för roliga historier :o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s