Hemimammas tankar – Genoside – folkmord, en definition

angel_loves.png

GOD AFTON!! Här vill jag utvidga kunskapen om det begrepp jag diskuterar i föregående inlägg. Eftersom det diskuteras, tycker jag det är viktigt att vara klar över exakt vad vi pratar om. Texten kan därför vara lite långrandig för er med sämre läsvana och tålamod, men min övertygelse kräver att mina påståenden och tankar måste bygga på evidens. Bevisbara källneutrala sökbara fakta.

Källa Wikipedia, även om jag redigerat artikeln under översättningen från engelska. Jag har kortat ner texten till det väsentligaste, men hela texten med källanvisningar finns under sökordet GENOCIDE

Folkmord är medveten och systematisk förstörelse, helt eller delvis, av en etnisk, ras, religiös eller nationell grupp.

Även om den exakta Definitionen av folkmord varierar mellan akademiker, återfinns en rättslig definition i 1948 års FN Konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord.

Den (CPPCG) resolution som antogs av FN: s generalförsamling den 9 december 1948 och trädde i kraft den 12 januari, 1951 (resolution 260 (III)), innehåller en internationellt erkänd definition av folkmord som införlivades i den nationella straffrättsliga lagstiftningen i många länder, och antogs av Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. De fördrag som upprättade Internationella brottmålsdomstolen (ICC),  (artikel 2) definierar folkmord:

”Något av följande gärningar förövad i avsikt att förstöra, helt eller delvis, en nationell, etnisk, ras eller religiös grupp som sådan: att döda medlemmar av gruppen, svår kroppslig eller själslig skada medlemmar av gruppen, avsiktligt påtvinga gruppen levnadsvillkor, beräknas medföra dess fysiska undergång helt eller delvis, att vidta åtgärder för att förhindra födslar inom gruppen, [och] med våld överföra barn från gruppen till annan grupp. ”

Termen ”folkmord” myntades 1944 av Raphael Lemkin (1900-1959), en Polsk-judisk rättslig vetenskapsman, dels från latinets ”Gens, gentis,” som betyder ”börd, ras, lager, typ” eller Grekiska root Genos (samma betydelse), dels från Latin -cidium (skärning, döda) via franska -rium.

1933 utarbetade Lemkin en uppsats med titeln Crime barbari där ett folkmord porträtterades som ett brott mot internationell rätt. Konceptet för brottet, som senare utvecklades till idén om folkmord, ursprungligen med erfarenhet av att assyrier massakrerades i Irak den 11 augusti 1933. För Lemkin, framkallade händelsen i Irak ”minnen av slakt på armenier” Under (första)Världskriget. Han presenterade sitt första förslag om att förbjuda sådana ”barbariska handlingar” till Nationernas förbunds juridiska råd i Madrid samma år. Förslaget misslyckades, och hans arbete hade ådragit sig ogillande av den polska regeringen, som vid tiden fört en politik för förlikning med Nazityskland.

Carnegie Endowment for International Peace publicerades 1944, Det var Lemkins mest betydelsefulla arbete, Axis artikel i ockuperade Europa, I USA. I denna bok ingår en omfattande rättslig analys av tyska regler i länder som ockuperades av Nazityskland under andra Världskriget, tillsammans med definitionen av begreppet folkmord. Lemkin idé om folkmord som ett brott mot internationell rätt accepterades allmänt av det internationella samfundet och var en av de rättsliga grunderna för Nürnbergrättegångarna (den anklagelse mot de 24 nazistiska ledarna anger i tre fall att de tilltalade ”utfört avsiktligt och systematiskt folkmord, nämligen, utrotande av ras och nationella grupper …”) Lemkin lade fram ett förslag till resolution om ett folkmordskonventionsfördrag till ett antal länder i ett försök att övertala dem att stödja resolutionen. Med stöd av USA, placerades resolution inför generalförsamlingen för behandling. I ”Definiera folkmord” 1943, skrev Lemkin:

”Generellt sett, innebär folkmord inte nödvändigtvis betydelsen ”omedelbar förstörelse av en nation”, utom när det åstadkoms genom massmord av alla medlemmar i en nation. Avsikten är snarare att beteckna en samordnad plan för olika åtgärder, som syftar till att utplåna väsentliga grundvalar för livet i nationella grupper, i syfte att tillintetgöra grupperna själva. Målen för en sådan plan skulle vara upplösningen av de politiska och sociala institutioner, kultur, språk, nationella känslor, religion, och den ekonomiska förekomsten av nationella grupper, och förstörelsen av personlig säkerhet, frihet, hälsa, värdighet och liv för de personer som tillhör dessa grupper.”

Varg.jpg

Jag vill avsluta mitt inlägg med ett tankeväckande Cherokee-talesätt, som jag fann hos vargen. Orginalet är på engelska, här översatt till svenska.

En kväll berättade en vis moder för sin dotter om kampen inom alla människor. Hon sade ”Mitt barn, kampen inom oss står mellan två vargars väsen”

”Den ena är ondskan. Det är ilska, avund, svartsjuka, sorg, ånger, girighet, arrogans, självömkan, skuld, ovilja, underlägsenhet, lögn, högmod och egenkärlek”

”Den andra är godhet. Det är glädje, fred, kärlek, hopp, fridsamhet, ödmjukhet, vänlighet, välvillighet, empati, generositet, sanning, medkänsla och tilltro”

Barnet funderade en stund och frågade sedan sin moder ”Vilken varg vinner?”

Hennes visa moder svarade enkelt, ”Den varg du matar”

GOD AFTON!!

Annonser

14 thoughts on “Hemimammas tankar – Genoside – folkmord, en definition

 1. Kao skriver:

  Hej.Föga anade nog denna Lempkins vad som komma skulle när han skrev sin skrift 1933. Eller var det just vad han anade, kanske? Kanske kände han redan då av de strömningar som sen ledde till 2:a världskriget och de fasor detta medförde?————-Fint indianordspråk om vargen (canis lupis), men jag tror i.o,.f.s inte att djur är onda, nånsin. Men indianen berättade väl historien just som en myt, att den skulle appliceras på människan?För ingen annan varelse drivs ju av ondska så som just människan.Kao

  • HEMIMAMMA skriver:

   Helt rätt. Alla naturfolk beskriver sina moraliska dilemman i form av metaforer, och vargen är ju precis så…Vi väljer vilken syn vi matar när det gäller den med.I djurens värld finns inga begrepp om ondska, bara överlevnad.Människan är den enda art som sätter sig över naturens lag om att starkast överlever, och för att göra det, som räddar de svaga, har vi socialantropologiskt antagit ”Ondska, respektive godhet” som rättesnören för att sätta naturens lag ur spel. I botten av oss själva finns överlevnadsreglerna kvar, som bevisats gång på gång, i krigets skugga. Den tar över när våra rättesnören brister och ”Flugornas herre” ger en god beskrivning av hur detta sker.Tack åtrigen för din åsikt.!

 2. Agnetha skriver:

  Tumme för bra !Alla är inte onda eller goda, vi har alla sidor inom oss.Tycker det är konstigt att man inte ser oss utifrån att vi är människor, utan man hänger upp sig på religion, utseende osv. Utseende kan man inte göra nåt åt, eller det kan man om man har mycket pengar, men du fattar, i vårt land ska religionsfrihet råda och det får man hoppas att det gör också. Men vill man leta fel så hittar man dom också. Tänker på allt skit som hände när Jugoslavien splittrades, hur mycket skit kom inte i dagern efter det. Det var folkmord och massakrer, ohyggligt.Känner att jag är för trött än för att spinna vidare på detta.BS Vaddå Idolfadäs ? Tycker du ska vara stolt över dig själv.Har ungarna halsfluss kommer de att behöva antibiotika, kan bli otäcka följdsjukdomar annars.Just det, du är inte mer än människa du heller, så slit inte ut dig. Vila du också så inte du blir sjuk.Kram

  • HEMIMAMMA skriver:

   Du sade nog, pressa dig inte i onödan…Jag är stolt över mig själv för många saker, men Idol var bara en kul grej…Dessutom ganska avslöjande hur det fungerar bakom kulisserna, som tittarna inte får se…Vi försöker hålla oss ifrån pencillin. Vi tar hellre smällen än att fler virusar och baciller blir resistenta =0(Lite extra vila och vitaminer så blir vi nog friska, men nu har min kropp kapitulerat, så nu ÄR jag sjuk. Minsta flickan hade febermardrömmar i natt…tungt skift blev det!Kram på dig!

 3. Agnetha skriver:

  BS RUT är väl gjort för främst folk med pengar, elle hur ? Ett Moderatförslag som blev synnerligen utvidgat, de är ju främst den guppen som anställer städare, handräckning i olika former i hemmet, eller hur ?Visst vore det förnämligt om det också kunde omfatta oss sjuka samt gamla, handikappade och barnfamiljer eller bara vanliga familjer där bägge jobbar och inte hinner med.Hoppas verkligen inte du smittar maken.Kram

  • HEMIMAMMA skriver:

   Min åsikt är att RUT ska vara enbart för de sjuka och gamla…Fara värt, och idag är jag riktigt sänkt…

 4. Agnetha skriver:

  BS Givetvis får du vara med och det oavsett om du gillar chips eller inte.Jag ser verkligen fram emot att få ordna nytt i köket, just nu lutar jag åt grönt eller svart och vitt. Beror på vad jag hittar.Köket är hemmets hjärta och jag trivs inte där som jag borde.Vad härligt för dig att du fått så fint kök.Kramar

  • HEMIMAMMA skriver:

   Min gubbe är så händig och han lär mig en massa nytt…Tack tjejor för att jag får va med…Kram!

 5. Arrami skriver:

  Bra om folkmord och visst är det så att den ”varg” vi matar vinner! ;-)Kram.

 6. sarahmara skriver:

  Jättebra inlägg, gillade oxå det om folkmord!! har ett bloggsvar angående din höga lön!!BS:Åh, du tjänar ju bra!!!, är det så bra betalt för att vara hemma med barnen??!! Att inte alla är det!!… Det borde ärligt vara värt mycket mer!!!, allt är relativt, men du har nog inte valt lön, utan kvalitetstid, och det är fint!!! kramizar goa du!!

 7. sarahmara skriver:

  riktig parasit….,,,precis som jag=)… Vad ska vi göra av alla pengar??? *kramar om dig*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s