Hemimammas kamp – Mobbing

angel_loves.png

GOD AFTON!! Jag rebloggar Björns inlägg.

Jag såg klippet från tv4 som finns på hans sida där han medverkar tillsammans med Eddie Razas och en professor som forskat kring mobbing i många år.

Min erfarenhet är att de som mobbar ofta är barn eller vuxna för den delen, som känner sig hotade av olika skäl och tesen ”anfall är bästa försvar” kan nog vara ett motiv för deras ”taktik”. Tyvärr tror jag att föräldrarna i de fallen som bufflarna ställs till svars, förnekar det som händer, för vem vill veta av att de kanske är medskyldiga, eftersom de fostrat den anklagade.

Lärarnas ovilja att hantera situationen, kan nog bero på enskilda egna upplevelser. De slår dövörat till eftersom de kanske själva inte vetat eller vågat hantera egna eventuella erfarenheter.

Tyvärr finns det nog en del biologi i mobbing. I djurvärlden rensas alla svaga ut och jagas ur flocken. I viss mån finns nog samma flockbeteende i oss människor också.

Läs boken ”Flugornas herre”. Den beskriver mycket väl mekanismerna bakom mobbing både ur ett psykosocialt och biologiskt perspektiv. Där illustreras också det faktum att den mobbade själv måste hantera och överkomma mobbingen. Samhället står ofta handfallet och kan? eller vill inte göra något. Vårt samhälle är fullt av enskilda offer som vänt mobbingen och klarat att hantera och motbevisa förövarna. Många av våra artister har haft en historia av mobbing bakom sig. Hur många människor som varit mobbade och som lyckas komma över det, vet jag inte, det kanske vore nåt för forskningen att ta reda på. Hur, när, osv

I mitt eget fall har mina erfarenheter bara inneburit en stärkt vilja att kämpa mot alla former av förtryck, organiserat som i Nazityskland, eller slumpmässiga enskilda fall. Jag har tidigare skrivit om hur det vände för mig och hur det påverkat mitt liv, men kontentan i MITT fall har varit att ”Det som inte knäcker, stärker” Min identitet och kärna lyckades de aldrig krossa.

I alla de fall där offren inte haft samma inre självvärde, så att de orkat kämpa vidare och kanske invänta en förändring, MÅSTE vi som samhälle visa att vi utvecklats längre än djuren och att vi kan och vill stå över sådant brutalt beteende. I längden så hotar det vårt samhälle om vi inte tar ställning för de svaga. Sjuka, barn, gamla eller andra som vi på något sätt betraktar som avvikande, måste ha samma existensberättigande som de starka, rika, vackra, unga människor som vår kultur så ensidigt belyser och tar ställning för i media och i politik. 

Nu över till nåt helt annat. Ikväll kommer fortsättningen på ”Telefonen”. I ett eget inlägg.

Den olydiga hönan hade tagit sig genom ett hål i staketet och flytt in i skogen. Där hade räven fångat och ätit upp henne. Mamma förmanar;

”Där ser du Lena, räven åt upp hönan för att hon inte var lydig och stannade i hönsgården”

Lena var tyst en liten stund, men svarade sedan

”Men, Mamma, hade hon varit lydig, så hade ju vi ätit upp henne!”

GOD AFTON!!

Annonser

6 thoughts on “Hemimammas kamp – Mobbing

 1. Arrami skriver:

  …tror också det ligger mycket biologi bakom, människan är bara ett däggdjur! 😉 Det är också så att det inte alls är ovanligt att de starka och orädda/trygga individerna står för mobbning. ”Sjuka, barn, gamla eller andra som vi på något sätt betraktar som avvikande, måste ha samma existensberättigande som de starka, rika, vackra, unga människor som vår kultur så ensidigt belyser och tar ställning för i media och i politik.”…exakt, men så är det tyvärr inte, se bara på politiken bakom utförsäkringen som pågår…sjuka, svaga m.fl. har INTE samma existensberättigande, och mobbarna glömmer lätt att de en dag kanske tillhör de mindre starka, då vänds mobbningen mot dem! Bra inlägg om en fråga som ständigt är aktuell! Må gott! ;-)Kram.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Politiken styrs av de som vanligen tillhör de ”starka”. Men de glömmer att styrka finns i mångfald och flertal också. Jag hoppas att det svenska folket minns den tid då den vanliga människan hade makt genom kollektivet, som ändå trots vissa brister har skyddat fler än det skadat. När facket vågade strejka och folk litade på att de arbetade för deras förbättrade villkor fanns en genuin känsla av att vi var viktiga i världen, då vi exporterade ”ombudsman” som uttryck till resten av världen.” Arbetare, förenen eder”Låt solidariteten åter bli ett valspråk…Det är konstigt hur tingen kan vända sig mot en och enligt professorn, så slutar det ofta dåligt för mobbare. 80% av de som sitter i fängelse har en historia som mobbare…Poetisk Rättvisa kanske?Kram tebaks!

 2. Arrami skriver:

  …jo, och mobbare skall drabbas av denna poetiska rättvisa…om de lär sig av det! ;-)Du har rätt vad det gäller kollektivets makt, varför försvann denna insikt från fackföreningsrörelsen…och vad hände med solidaritetstanken, för många som idag bara sitter och skyddar sitt revir?…håller med om att solidariteten återigen måste bli ett levande och äkta valspråk! ;-)Kram.

 3. Törnråza skriver:

  Visst är människan fortfarande till största delen ett djur.Fast jag tycker inte det är en ursäkt med den kunskap vi har idag och om vi väljer att ha ett civiliserat samhälle.Man är alldeles för tafatt och mesig när det gäller mobbing.Skulle min grabb blivit mobbad så skulle jag direkt ställa mobbarens föräldrar mot väggen.Det hade tagit hus i helsicke.Då får man stopp på det.Men nä, här ska det först ursäktas mobbaren och talas lite sött med mobbaren, efter ett år typ så meddelar man mobbarens föräldrar och man vågar knappt be de komma till skolan osv…..Vet också lärare som mobbar elever.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s